Romeo i Julija, jedna od najvećih ljubavnih tragedija

Ako je vjerovati Williamu Shakespeareu, dana 11. ožujka 1302. godine oženili su se Romeo i Julija. Život Romea i Julije događa se u malom talijanskom gradu Veroni, gdje se sukobljuju dvije moćne i ugledne obitelji Capuleti i Montecchi.

Romeo i Julija su se zaljubili jedno u drugo, unatoč tome što potječu iz dvaju suparničkih obitelji, među kojima vlada mržnja i rivalstvo. Njihova ljubav na prvu se čini nemogućom, ali oni su se ipak tajno vjenčali. Ubrzo u jednom od konflikata između dvaju obitelji, Romeo ubije Julijinog bratića i zato mora pobjeći iz zemlje, ali on se ostao skrivati da ne bi ostavio Juliju.

Julijini roditelji je žele udati za uglednog plemića, ali ona bi radije umrla nego pogazila svoju ljubav i brak s Romeom. Još jednom joj uskače u pomoć svećenik koji ih je vjenčao. On Juliji daje napitak koji će je samo uspavati, a ne i ubiti, kako bi njeni mislili da je mrtva, a ona će nakon toga biti slobodna. Svećenik pošalje poruku Romeu da je Julija zapravo živa, ali poruka ne stiže do njega. Kada Romeo čuje da je Julija mrtva, dođe u njenu grobnicu i, osjećajući da nema smisla živjeti bez Julije, sebi oduzme život ispivši otrov. Tada se Julija probudi i pokuša ispiti zadnje kapi otrova s Romeovih usana da i sama umre, ali kada vidi da to nije dovoljno, uzme bodež i ubije se.

Komentiraj