‘Romeo i Julija’ Drame SNG-a Maribor gostuje u Zajcu, stiže i balet ‘Carmina Burana’

Autor:

Damjan Švarc

Suradnja i međusobna razmjena gostovanja riječkog HNK Ivana pl. Zajca i Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora nastavlja se u četvrtak, 23. lipnja 2022. u 19 sati, kada na pozornici ‘Zajca’ gostuje Drama mariborskog SNG-a i najpoznatija ljubavna priča svih vremena, ‘Romeo i Julija’ Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskog, koja će ujedno i zatvoriti ovosezonski Shakespeareov ciklus u riječkom HNK-u. Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku.

Najpoznatija ljubavna priča ujedno je i jedna od najčešće postavljanih tragedija prvog među svjetskim dramatičarima, vječnog dramskog klasika. Nakon 70 godina izbivanja s pozornice u Mariboru, umjetnički ravnatelj mariborske Drame Aleksandar Popovski odlučio je vratiti ju na scenu uz komentar: “Fascinantna je snaga djevojke koja odluči proći kroz smrt u zagrljaj ljubavi. Smatrao sam zato da je važno prikazati priču kroz njezine oči.”

“Shakespeareov klasik u režiji Aleksandra Popovskog gotovo je idealna sinteza ozbiljne analize, humora, ironije i nježnosti. Redatelj i koautor adaptacije odlučio je olabaviti tradicionalnu shemu svim raspoloživim sredstvima, ali vrlo precizno i promišljeno, tako da osnovna struktura drame zadržava svoju fizionomiju”, ocijenio je kritičar Peter Rak u slovenskom „Delu“, te dodao kako su „više od aktualizacije u prvom planu vizualnost i atmosfera bezvremenosti.“

Sudbine tragične ljubavi između Romea i Julije nisu obilježene njihovim postupcima, već društvom u kojem žive. Društvo koje predstavljaju njihove obitelji prožeto je međusobnom mržnjom. Julija, koja je sa svojih nježnih 13 godina spremna zbog ljubavi stići do ruba smrti, sklizne u vremenu – prekasno se probudi ili Romeo stiže prerano. Kada će u obitelji/društvu zavladati spoznaja da mržnja ne može izroditi ni pomirenje ni mir?

Mlađe generacije više ne zanimaju sukobi djedova i očeva. Romeo i Julija pioniri su novog doba, koji ljubavlju zaobilaze zakone ukorijenjene mržnje, i iako umiru u „igri između dvije vatre“, stvaraju novi dan za druge, prvi od mnogih drugačijih na ulicama Verone.

Sven Jonke

“Svako je vrijeme pravo vrijeme za Shakespearea. Njegove su misli vječne. Cijeli je svijet trenutno podijeljen, pedeset pedeset, lijevi i desni, crni i bijeli, muslimani i kršćani, vegani i mesojedi… Capuleti i Montecchi. Nije važno zbog čega se mrzimo, važno je samo da se mrzimo  Ali u takvom svijetu Romeo i Julija imaju drugačije planove i prioritete. Cijeli dan oni bi se samo voljeli”, rekao je redatelj Aleksandar Popovski.

U naslovnim su ulogama Žan Koprivnik i Julija Klavžar, ta ostale glume Ksenija Mišič, Vladimir Vlaškalić, Kristijan Ostanek, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber, Nejc Ropret, Mojca Simonič, Petja Labović, Blaž Dolenc, Davor Herga, Eva Kraš , Mateja Pucko , Klavdija Stanišič i Kleopatra Purica.

Prevoditelj je Srečko Fišer, autori adaptacije Aleksandar Popovski i Nina Kuclar Stiković, dramaturginja Nina Kuclar Stiković, scenograf Sven Jonke (NUMEN), kostimografkinja Jelena Proković, skladatelj Marjan Nećak, koreograf Žigan Krajnčan, dizajner svjetla Aleksandar Popovski.

Mariborčani u riječkom HNK-u  ponovno gostuju već u utorak 28. lipnja plesnim spektaklom Baleta SNG-a ‘Carmina Burana’ na glazbu Carla Orffa u koreografiji renomiranog, međunarodno poznatog Edwarda Cluga.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.