Iz Strasbourga: Romana Jerković: ‘Odlazak Marića je vrlo znakovit, trebamo biti jako zabrinuti’; Sokol: ‘Nema razloga za strah’

Ostavka ministra financija Zdravka Marića odjeknula je i u Strasbourgu, gdje je u tijeku redovna sjednica Europskog parlamenta.

“Ono što je izrazito problematično je kontekst vremena u kojem dolazi ova ostavka, trenutak u kojem se suočavamo s rekordnom inflacijom i energetskom krizom bez presedana“, kazala je ekskluzivno za nacional.hr europarlamentarka Romana Jerković.

“Puno je špekulacija u ovome trenutku o razlozima iznenadne ostavke najkompetentnijeg od svih Plenkovićevih ministara. Stvarne razloge odlaska tek ćemo saznati. U svakom slučaju, odlazak Marića bih ocijenila kao vrlo velik problem za Plenkovića i kao simboličan udar na cijelu Vladu jer odlazi čovjek koji barata materijom i koji je uspijevao koliko- toliko očuvati stabilnost javnih financija u ovim teškim vremenima”, naglasila je Romana Jerković.

“Jasno je da novi ministar apsolutno nema potrebnog iskustva za upravljanje tako izazovnim resorom u ovim kriznim vremenima, a u ovim trenucima upravo upravljačko i stručno iskustvo je od presudnog značaja. Odlazak Marića je samo još jedna potvrda kako Plenković preferira nestručne i potkapacitirane ministre koji bez puno pitanja izvršavaju naredbe. Kada pogledamo tko nam i kako vodi državu, svi trebamo biti jako zabrinuti što nas čeka na jesen. U tom smislu odlazak Marića je vrlo znakovit i najava je vrlo vruće političke jeseni”, poručila je iz  Strasbourga Romana Jerković.

S druge strane, HDZ-ov  europarlamentarac Tomislav Sokol tvrdi da razloga za zabrinutost nema te da će Marića zamijeniti jednako kvalitetan stručnjak.

“Konkretnu informaciju da će Zdravko Marić podnijeti ostavku nisam imao, no iz nekih signala od prije se dalo zaključiti da to nije nemoguće. Ali razloga za strah nema, ljudi se ne trebaju bojati jer Vlada je do sada pokazala da se može nositi s mnogim krizama. Već su donesene mjere kako bi se pomoglo građanima, kako bi se reagiralo na krizu uzrokovanu vanjskim globalnim faktorima i vjerujem da će tako biti i dalje”, kazao je za nacional.hr Tomislav Sokol.

 

“Ministar Marić je vrhunski odradio svoj posao, ali vjerujem da će i gospodin Primorac, koji ima vrhunske reference, nastaviti kvalitetnu fiskalnu politiku kakvu je vlada provodila do sada. Što se oporbe tiče, oni pokazuju da se ničim drugim ne bave osim svojom opsjednošću rušenja HDZ-a. Oporba je najsretnija kada se pojavi neka kriza da bi mogli pljuvati po Vladi, a sami nemaju ništa konkretno ponuditi što bi pomoglo građanima, kako bi riješili njihove probleme”, rekao je u Strasbourgu Tomislav Sokol.

 

Komentiraj