Roman Polanski tuži Američku filmsku akademiju zbog izbacivanja iz članstva

Redatelj Roman Polanski, koji je bio član Američke filmske akademije gotovo 50 godina, izbačen je iz njezinog članstva u svibnju 2018. godine. Isključenje je uslijedilo nakon što je akademija odredila nova pravila ponašanja povezano sa slučajem Harveya Weinsteina koji je prije toga bio izbačen iz članstva nakon što je u medijima prokazan kao seksualni nasilnik. Polanski je pobjegao iz SAD-a nešto prije donošenja konačne presude temeljem optužbe za seksualno iskorištavanje maloljetnice 1978. godine.  Od tada, osvojio je nagradu Oscar za režiju filma „Pijanist“ 2003. godine, a posljednjih godina pojavile su se nove optužbe na račun njegovog seksualnog nasilništva koje je on demantirao.

Krajem lipnja, Polanski je podigao tužbu protiv Američke filmske akademije zbog njegovog izbacivanja iz članstva. Prvo saslušanje na sudu u Los Angelesu zakazano je za 25. kolovoz. Portal Deadline objavio je vrlo zanimljive detalje iz tužbe. Naime, akademijom upravlja vijeće koje ima 54 člana, a u njega ulaze po tri člana iz 17 filmskih društava – redatelji, glumci, scenaristi, montažeri itd.

U tužbi se navodi da su predstavnici društva glumaca, a to su bili Tom Hanks, Laura Dern i Whoopi Goldberg, predložili isključenje Billa Cosbyja jer je nekoliko dana ranije osuđen za seksualni napad. Tu dolazi do, po odvjetniku Romana Polanskog, zanimljivog obrata. Naime, nakon što je dvotrećinskom većinom usvojen prijedlog da se Cosby isključi, u konačnoj odluci stoji da su isključeni Bill Cosby i Roman Polanski. Nigdje u zapisniku sa sjednice vijeća ne stoji tko je predložio isključenje Polanskog i zašto.

Harland W. Braun, odvjetnik Romana Polanskog, tvrdi da članovi akademije nisu poštovali pravila koja su sami odredili, a to je da se optužene treba obavijestiti da je predloženo njihovo isključenje te da mogu odgovoriti na te optužbe. Kada ih je odmah nakon isključenja obavijestio o tome odgovoreno mu je kako su preduvjet za isključenje Polanskog bili presuda i njegov status bjegunca. Ipak, ponudili su Polanskom da prezentira svoje dokaze vijeću, na što je njegov odvjetnik rekao da vijeće prvo mora dokazati da je Polanski kriv. Na kraju je dogovoreno da odvjetnik Polanskog predoči dokaze, što je i napravio predajući spis od 450 stranica i nagrađeni dokumentarni film redateljice Marine Zenovich „Roman Polanski: Tražen i obožavan“ iz 2009. godine. Nakon toga, vijeće je potvrdilo odluku o isključivanju Polanskog a on se odlučio na tužbu protiv Američke filmske akademije.

Komentiraj