ROHANI “Ne sprječavajte nam izvoz nafte!”

epa

Iranski predsjednik Hasan Rohani upozorio je u ponedjeljak SAD da prestane voditi neprijateljsku politiku prema Teheranu, rekavši da bi sprečavanje izvoza iranske nafte bilo “vrlo opasno”, iako nije isključio mogućnost razgovora dviju država.

Američki predsjednik Donald Trump u svibnju je odlučio povući SAD iz sporazuma iz 2015. kojim je Teheran sa svjetskim silama dogovorio ograničavanje svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija koje je Trump ove godine vratio.

Iran je proteklih tjedana natuknuo da bi mogao krenuti u vojnu akciju u Perzijskom zaljevu kako bi blokirao izvoz nafte iz arapskih država i tako se osvetio za američke sankcije kojima je cilj zaustaviti iransku prodaju tog energenta.

“Uvođenje sankcija Iranu kako bi se zaustavio izvoz nafte bit će vrlo opasno i neće uspjeti”, rekao je Rohani u razgovoru s urednicima stranih medija u New Yorku.

Rohani, koji je ondje stigao na zasjedanje Opće skupštine UN-a, dodao je da će razgovarati s Trumpom samo ako se pokaže da se njegovoj administraciji može vjerovati. “Gospodarski pritisak neće prisiliti Teheran da sjedne za pregovarački stol”, rekao je.

“Ako Trump želi razgovarati s Iranom, najprije se mora vratiti u nuklearni sporazum”, istaknuo je Rohani.

Desetljećima neprijatelji, Washington i Teheran od svibnja su u posebno napetim odnosima, pri čemu neki američki dužnosnici privatno zagovaraju promjenu režima u Iranu.

Trump je u srpnju rekao da je spreman bezuvjetno se susresti s iranskim čelnikom kako bi razgovarali o poboljšanju odnosa, no Iran je tu ponudu odbio.

Komentiraj