ROHANI “Europa stala uz nas protiv Amerike”

epa

Iranski predsjednik Hasan Rohani u subotu je kazao da su Sjedinjene Države izolirane od svojih tradicionalnih saveznika u sukobu s Iranom te da je čak i Europa stala uz Teheran zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija.

“Ne događa se često da SAD donese neku odluku koju zatim tradicionalni američki saveznici ne podrže”, kazao je Rohani u govoru u parlamentu.

“Prije godinu dana nitko ne bi povjerovao da će Europa stati uz nas protiv Amerike”, dodao je Rohani.

Američka ograničenja na naftu, ključni iranski izvozni proizvod, trebaju stupiti na snagu 4. studenoga. Iranska vlada suočena je s jakim pritiskom zbog gospodarske nestabilnosti, uglavnom uzrokovane američkim sankcijama te je došlo i do promjena u vladi. Predloženi novi ministar gospodarstva je Farhd Dejpasand koji slovi za tehnokrata, a biti će imenovana još tri nova ministra, svi povezani s gospodarskim sektorom.

Gospodarstvo se znakovito srozalo u proteklih godinu dana što je potaknulo rast inflacije i nezaposlenosti te pad vrijednosti nacionalne valute riala. Veliki problem, podsjeća Reuters, je i korupcija u državnim institucijama.

Rohani, međutim, ističe da su “Rusija, Kina, Indija, EU i neke afričke i latinoameričke zemlje iranski prijatelji”.

“Moramo s njima raditi i privući investicije”, poručio je iranski predsjednik.

Komentiraj