ROCKIN’ IN THE FREE WORLD: Američki državni tajnik Antony Blinken svirao gitaru s rock bendom u kijevskom baru

Autor:

Screenshot/YouTube

Američki državni tajnik Antony Blinken pridružio se rock bendu na pozornici u podrumskom baru u Kijevu u pjesmi Neila Younga ”Rockin’ in the Free World”.

Antony Blinken svirao je ritam gitaru s bendom 19,99 na pozornici bara Dictat u glavnom gradu Ukrajine i oduševio publiku obradom rock klasika objavljenom 1989., neposredno prije pada Berlinskog zida.

“Vaši vojnici, vaši građani – posebno na sjeveroistoku, u Harkivu – strahovito pate. Ali oni moraju znati, vi trebate znati, Sjedinjene Države su uz vas, veliki dio svijeta je uz vas i oni se ne bore samo za slobodnu Ukrajinu, već i za slobodni svijet. I slobodan svijet je također s vama”, rekao je američki državni tajnik prije nego što je s bendom počeo svirati pjesmu.

Blinken je gledao većinu nastupa benda 19.99 prije nego što ga je pjevač predstavio kao “velikog prijatelja Ukrajine”. Zatim im se pridružio na pozornici kako bi odsvirao pjesmu s refrenom “keep on rockin’ in the free world”.

Neil Young pjesmu je objavio 14. prosinca 1989. kao singl, u doba kada su se u Sovjetskom Savezu događali prosvjedi protiv komunističkih vlasti, a nakon raspada SSSR-a brojne nacije, uključujući Ukrajinu, stekle su neovisnost.

Dmitri Temnji, frontmen grupe 19.99, rekao je da je impresioniran Blinkenovim gitarističkim vještinama.

“Svirao je dobro”, rekao je.

Bend je pratila i grupa Cultural Forces of Ukraine koju čine ukrajinski ratni veterani, a svirali su u vojnim uniformama. Bend je osnovan 2022. kako bi podigao ukrajinski moral nakon ruske invazije, a ima i civilni i vojni ogranak.

Blinken je doputovao u Ukrajinu nakon što je američki Kongres prošlog mjeseca usvojio paket vojne pomoći vrijedan 61 milijardu dolara nakon odgode od nekoliko mjeseci, tijekom kojih je Rusija stekla prednost na bojnom polju.

Blinken je stigao u Kijev vlakom u utorak rano ujutro, njegova posjeta nije bila najavljena, a dogodila se nekoliko dana nakon što je Rusija pokrenula kopneni napad na sjever regije Harkiv i otvorila novi front, što je uzdrmalo ukrajinsku vojsku.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.