Roberta Metsola: “Europa mora biti spremna na reforme”

Autor:

epa10854902 European Parliament President Roberta Metsola speaks during the opening of the European Parliament plenary session in Strasbourg, France, 11 September 2023. The session runs from 11 till 14 September.  EPA/JULIEN WARNAND

EPA/JULIEN WARNAND

Europa mora biti spremna na reforme i prihvatiti da ono što funkcionira za sadašnji broj članica Europske unije, neće funkcionirati s većim brojem, rekla je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola u utorak u Strasbourgu. 

Osvrnula se na potrebu revizije ugovora Unije, za što se Europski parlament založio u rezoluciji prošle godine, kako bi se ispunila očekivanja građana i prijedlozi Konferencije o budućnosti Europe.

“Ne mogu opravdati što smo potrošili godinu i pol dana na Konferenciju o budućnosti Europe sa sjajnim zaključcima i puno velikih izjava i onda – ništa”, rekla je Metsola, dodavši da su i Parlament i Komisija “puno novaca potrošili” na CoFoE.

“Moramo biti spremni prihvatiti da ono što nekako funkcionira za 27 (članica), neće funkcionirati za 32, 33 ili 35 i da moramo biti spremni reformirati se”, rekla je Metsola novinarima.

Naglasila je da se tu ne radi samo o zajedničkoj poljoprivrednoj politici ili ukidanju jednoglasnosti u vanjskoj politici, već da političari trebaju shvatiti da je Unija “snažnija i sigurnija i politički i ekonomski ako je veća”.

Građani 27 zemalja članica Unije ponovno će izaći na izbore u lipnju 2024. godine, a Metsola je izrazila nadu da će se dogovor o paktu o migracijama i azilu postići prije europskih izbora.

UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je u kolovozu da je najmanje 2060 migranata umrlo na Sredozemlju od početka godine i povećani su pritisci ilegalnih migracija u cijeloj Europi.

Ako se to pitanje ne riješi, “birači će misliti da smo nesposobni”, upozorila je predsjednica Europskog parlamenta.

Ususret izborima prioritetne teme bit će klima, gospodarstvo, stambena politika za mlade, borba protiv ekstremizma, kao i jasnija komunikacija političara prema građanima, ocijenila je čelnica Europskog parlamenta.

Roberta Metsola: “Hrvati, u Europski parlament pošaljite proeuropske političare”

 

 

OZNAKE: roberta metsola

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.