Rijeka: Nizozemsko-hrvatskom konzorciju koncesija za Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal

Konzorcij APM TERMINALS / ENNA LOGIC kojeg čine APM TERMINALS B.V. iz Nizozemske i ENNA LOGIC, hrvatska tvrtka sa sjedištem u Vukovaru, izabrani je koncesionar  novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali u luci Rijeka.  Koncesija se daje na razdoblje od 50 godina, procijenjena vrijednost koncesije  je 20,5 milijardi kuna, a utvrđeni iznos fiksne koncesijske naknade iznosi  dva milijuna eura godišnje.

Upravno vijeće Lučke uprave Rijeka u četvrtak je usvojilo Odluka o davanju koncesije za razvoj i gospodarsko korištenje Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom nakon provedenog postupka koji je završen 10. svibnja  javnim otvaranjem ponuda i potom ocjene Stručnog povjerenstva za koncesiju 4. lipnja 2021. godine, priopćili su iz Lučke uprave Rijeka.

Nakon Odluke Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka, odabrani ponuditelj osnovat će društvo posebne namjene u kojem vlasnički udio APM TERMINALS iznosi 51%, a vlasnički udio ENNA LOGIC  49%,  s kojim će Lučka uprava Rijeka  potpisati ugovor o koncesiji.

Prethodni potupak davanja koncesije na kontejnerskom terminalu Zagrebačka obala  Upravno vijeće Lučke uprave Rijeka poništilo je potkraj prošle godine, nakon toga su bili promijenjeni uvjeti natječaja, a jedan od ponuđača tada je, uz kineski konzorcij, bio konzorcij  APM Terminals, tvrtka-kćer brodarskog diva A.P.Moller-Maersk  i Enna Logic, tvrtka koja posluje u sastavu  PPD-a, kojem je sada dodijeljena koncesija.

 

Komentiraj