RIJEKA EPK Lungomare Art umjetnici na Kvarneru

U studijskim posjetama Brseču, Crikvenici i Voloskom ponovno su Lungomare Art umjetnici koji obilaze i upoznaju odabrane lokacije za potrebe istraživačkog procesa koji će rezultirati trajnim umjetničkim instalacijama koje čine dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Danska umjetnica Sofie Thorsen posjetila je Brseč gdje je nastavila svoje istraživanje i pripremu za izradu umjetničke instalacije koja će biti postavljena u parku pored boćališta na ulazu u Brseč, a  bavit će se temom zatvaranja jedine brsečke škole nakon 175 godina kontinuiranog rada.

Slovački umjetnički duo Ilona Nemeth i Marian Ravasz u svojoj su trećoj posjeti Crikvenici gdje će dodatno razraditi temu kojom se bave, a to je povijest Crikvenice u 20. stoljeću s posebnim naglaskom na gostoprimstvo, otvorenost za turiste, ljude kojima je bila potrebna zdravstvena skrb ili sklonište tijekom Domovinskog rata.

Češki umjetnik Jiri Kovanda u drugoj je posjeti atraktivnom Volosku gdje nastavlja s istraživanjem usmjerenim na izradu umjetničke instalacije koja će biti postavljena na trgu u središtu mjesta. Kovanda se u svojem radu, kroz umjetničko – edukacijski dijalog s mladom umjetnicom iz Opatije, Nikom Laginjom, bazira na bioraznolikosti i povijesti lokalne prirode.

Lungomare Art programski je pravac u sklopu kojega će se u javnom prostoru na deset odabranih lokacija u Brseču, Lovranskoj Dragi, Voloskom, na ribarnici i plaži Grčevo u  Rijeci, Kostreni, Crikvenici, Loparu, Baški i Malom Lošinju postaviti trajne umjetničke instalacije. Umjetnike je za ovu trajnu izložbu na otvorenom odabrao renomirani europski kustos Michal Koleček. Svi umjetnički radovi povezani su s određeniim specifičnostima samog mjesta u kojem se postavljaju, predstavljaju posebnosti koje u određenoj mjeri povezuje baštinu i sadašnji trenutak, a važne su za lokalno stanovništvo.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]