Saša Zinaja

‘RH mora poštivati odluke sudova EU-a’

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u srijedu je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirala današnje saslušanje o arbitraži.

“Ovdje je otkriveno nezakonito postupanje sudava iz arbitražnog postupka u to je izazvalo sumnju na nezakonitost. Kontaminirana je dokumentacija, to su stvari na koje je RH morala reagirati i reagirala je na ispravan način. Sad smo u apsurdnoj situaciji, arbitražna odluka je najvećim dijelom u korist Hrvatske. Slovenija je tražila arbirtražu najviše zbog Piranskog zaljeva”, kazala je Škare Ožbolt.

Dodala je da Hrvatska u početku nije dovoljno uvjerila javnost i ostale članice Europske unije. “Danas je to drugačije, ispravljeno je i svi znaju sve. Hrvatska nije nastavila arbitražu, izašla je iz samog spora”, istaknula je. Današnje saslušanje je, kaže, tehničko. Obje će zemlje iznijeti svoje argumente, a to je tehnička razina.

Vjeruje da se danas još neće moći prepoznati smjer odluke Europske komisije. “Ostaje još dovoljno vremena da se EK očituje. Čini mi se da danas nećemo dobiti odgovor, treba razmisliti i proučiti argumentaciju. Sve informacije koje će dati obje strane. Ne bi bilo ozbiljno odmah donijeti odluku”, rekla je dodajući da bi za Hrvatsku bilo puno teže da EK podrži tužbu.

“RH je članica EU-a i mora poštivati odluke sudova EU-a, morala bi primijeniti tu odluku. Sabor bi morao ponovno otvoriti raspravu. Ako bi zadržao sadašnju poziciju, to bi bila jedna nova pravna situacija i došlo bi do nekakvog pravnog sukoba države članice i same EU. U tom slučaju, teško je reći kojim bi se mjerama prisililo RH na primjenu toga. Nije bilo takvog slučaja do sada”, poručila je.

Komentiraj