Revija filmova na Bundeku: Festival tolerancije posvećen Branku Lustigu

 

Nakon prošlogodišnje situacije s kinom Europa, kada je u posljednji trenutak otkazano održavanje 13. Festivala tolerancije, izraslog iz Festivala židovskog filma, a onda i smrti njegova osnivača, filmskog producenta, dvostrukog Oscarovca i preživjele žrtve Holokausta Branka Lustiga, i na kraju pandemije koronavirusa koja je zaustavila sva kulturna događanja, malo tko se nadao da će se Festival tolerancije održati 2020. godine.

Direktorica festivala i ravnateljica Centra za promicanje tolerancije Nataša Popović priznala je da su gotovo odustali od ovogodišnjeg fizičkog izdanja: ‘’Bila sam gotovo sigurna da nećemo uspjeti održati festival jer taj stres nije prestajao. I sponzori su počeli odustajati i umanjivati svoj doprinos pa smo uslijed epidemije koronavirusa i nakon potresa, počeli pripremati digitalno izdanje festivala. Bili smo spremni odgoditi ga do jeseni.“

Pa ipak, Festival tolerancije održat će se i 14. put kao prvi open air festival i prvi filmski festival ove godine na Bundeku od 28. lipnja do 4. srpnja.

Nataša Popović o tome kaže:

„Ovo je sedma verzija programa koju smo napravili za festival. Do veljače smo imali sve posloženo, onda se zbog epidemije sve počelo mijenjati, pa smo nakon završetka krize razmišljali o Tuškancu i Kinoteci i na kraju smo završili na Bundeku. Moram zahvaliti svim sponzorima i donatorima koji su nas odlučili podržati, Orbicu, Atlantic grupi i HAVC-u, a posebno Gradu Zagrebu koji nam je Bundek, između ostalog, ustupio besplatno.

Zahvaljujući tome smo ipak odlučili održati prvi dio festivala krajem lipnja. Bit će prikazano 12 filmova iz različitih zemalja, od Danske, preko Mađarske, Slovenije do Izraela.

Budući da se radi o pontonskoj pozornici, a mrak se spušta tek u 21.30, na otvorenju i na zatvaranju će biti prikazan jedan film, a ostale dane dva. Čini mi se da su ljudi ipak željni događanja, kina i dalje ne rade i ne sumnjam da ćemo imati dosta publike. U slučaju kiše, Muzej suvremene umjetnosti za otvaranje nam je omogućio korištenje dvorane Gorgona, na čemu smo im također zahvalni.“

Festival otvara film u produkciji Branka Lustiga „Dobra godina“, u kojem glavnu ulogu ima Russell Crowe, s kojim je Branko bio dobar prijatelj.

„Budući da je cijeli festival posvećen uspomeni na Branka, željeli smo ipak započeti festival malo lakšom temom i taj nam se film učinio primjerenim. Ostali filmovi, i dokumentarci i igrani bave se različitim aktualnim društvenim temama i svaki nosi svoju poruku.“

U najavi festivala piše da će se ove godine poseban naglasak staviti na važnost prihvaćanja i poštovanja različitosti i temeljnih načela jednakosti i pravednosti. Ističu kako Festival tolerancije nije samo još jedan filmski festival, već je i društveno-angažiran projekt koji promiče međukulturalni dijalog, potiče civilno društvo na aktivno djelovanje i razvoj lokalne zajednice te prati društvena, politička i ekonomska kretanja.

Zato u popratnim programima festivala sudjeluju i različite nevladine udruge, među kojim su Isusovačka služba za izbjeglice, BIOM, Nismo same, Prava šapa, Zaklada zajednički put, Humana nova, YIHR i Domino. Oni će svoja događanja također održavati na Bundeku prije prikazivanja filmova.

Drugi edukativni dio koji uključuje Edukacijska jutra, odnosno program edukacije mladih o Holokaustu, također će biti posvećen Branku Lustigu i održat će se u listopadu. Planiran je i filmski dio „Mali koraci“ za mlade te digitalna kino škola koja se bavi integracijom izbjeglica. O epidemiološkoj situaciji će ovisiti hoće li se taj dio festivala održati u Kinoteci, ili će se prikazivati digitalno. Inače, digitalna platforma uvijek je dostupna i profesorima u školama za edukaciju i budućim generacijama kroz filmove i svjedočanstva preživjelih, kao i predavanja inozemnih stručnjaka o Holokaustu.

Nataša Popović ističe koliko je važno educirati mlade i podsjeća kako je to naslijeđe Branka Lustiga koji je posljednjih godina svoga života posjećivao škole u Hrvatskoj i kao preživjeli iz Auschwitza svjedočio o zlu nacizma i nacističkih logora.

„Nakon njegovih predavanja djeca su znala ustajati i plakati, a profesori su mu zahvaljivali na njegovu potresnom svjedočanstvu i promicanju tolerancije. Upravo o jačanju ekstremne desnice i u svijetu i u Hrvatskoj Branko je počeo govoriti još prije sedam godina, kada su mu se smijali. Danas vidimo kakve je to razmjere poprimilo i koliko je važno mladim generacijama otkriti dubinu zla koje je prouzročilo Holokaust.

Naime, pitanje je što nam donosi jesen s obzirom na društvenu, političku i ekonomsku situaciju. U Hrvatskoj je ogromni problem da ni politika na vlasti, niti pravosuđe, nemaju jasno definirani stav prema ustaškom nasljeđu i fašističkim obilježjima i pokličima, kao ni zločinačkoj prirodi NDH. Najopasnije je plesati na rubu, što neki političari stalno rade. Ključ prosperiteta je obrazovanje“, uvjerena je Nataša Popović.

Nataša Popović ujedno je i direktorica Centra za promicanje tolerancije koji je svojim različitim programima prisutan tijekom cijele godine. I dalje se nada da će u sljedećem proračunskom razdoblju EU-a proći projekt za obnovu Stare uljare, koja je već namijenjena Centru:

„Intenzivno razgovaramo s Uredom za EU fondove grada Zagreba i iskreno vjerujem da ćemo uz njihovu pomoć taj projekt uspjeti prijaviti, a onda korištenjem novca iz europskih fondova ostvariti našu ideju. A to je da taj centar ne bude samo memorijalan, u smislu sjećanja na žrtve Holokausta, već da bude interaktivan i životan, da se u njemu događaju različite aktivnosti, od filmova do radionica i tribina koje će prije svega privući mladu publiku.“

Komentiraj