Retrospektiva Edvina Eddyja Biukovića u Klovićevim dvorima

hina

Retrospektivnom izložbom strip-crtača Edvina Eddyja Biukovića, koja se otvara u četvrtak u Galeriji Klovićevi dvori odaje se priznanje i podsjeća na bogati opus jednog od istaknutijih hrvatskih autora stripa.

Kustosica izložbe Koraljka Jurčec Kos kaže kako retrospektiva Biukovićevih radova podrazumijeva valorizaciju i sažimanje njegova kreativnog raspona, uz selektivnu interpretaciju opusa, zahvaljujući suradnji s Goranom Sudžukom, strip crtačem, scenaristom i prijateljem prerano preminulog autora.

“Izborom radova pokazalo se da je između više od osam stotina originala gotovo svaki pojedinačno jednako vrijedan. Dakako da niti jedan izbor, a pogotovo kada je u pitanju autor koji je kratko stvarao zaustavljen na pragu umjetničke zrelosti bolešću, ubrzo i nepovratno izgubljen za povijest stripa i ilustracije, nije jednostavan”, ustvrdila je Jurčec Kos u najavi izložbe.

Edvin Eddy Biuković (Zagreb, 1969. – 1999.) je bio jedan od najperspektivnijih crtača na bogatoj hrvatskoj strip sceni i u manje od petnaest godina stvorio je impresivan opus, postigao uspjeh i ostavio nasljeđe zbog kojeg ga smijemo zvati jednim od najkvalitetnijih i najutjecajnih domaćih strip-crtača svih vremena, ustvrdio je u predgovoru kataloga Goran Sudžuka.

Njegovim su crtežima i stripovima dominirala dva žanra, znanstvenofantastični i ratni, a u oba slučaja su ključna inspiracija bili filmovi Star Wars, Blade Runner, Alien, Apocalypse Now, Full Metal Jacket i The Deer Hunter

Sudžuka podsjeća kako je Biuković ‘opsesiju’ crtanjem pokazivao od najranijeg djetinjstva i roditelji su ga u tome podržavali, pa je mnogo radova iz toga doba sačuvano.

Po njegovim rjiečima, tijekom karijere Eddy se, pored stripa, često, rado i jednako uspješno bavio ilustracijom, a i u njegovu ilustratorskom opusu mogu se iščitati iste karakteristike kao u stripovskom – prevladavaju znanstvenofantastični i ratni žanrovi, humor je stalno prisutan, a reference na glazbu, filmove i stripove koje je volio su česte.

Bilo je to i područje njegovih eksperimenata sa stilovima i tehnikama. Motivi ranih ilustracija najčešće su znanstvena fantastika i rat, dok kasnije počinje crtati naručene ilustracije za plakate, časopise, te nekoliko knjiga, koje svjedoče o širokom rasponu stilova kojima je vladao – od karikaturalnog do realističnog, uz česte hommage citate omiljenim stripovima i autorima.

Sudžuka napominje kako je, poput mnogih velikana, Biuković crtao opsesivno i stalno, a kako je velik dio toga sačuvan posjetitelji izložbe imaju privilegiju vidjeti gotovo intiman segment njegovog stvaralaštva.

Među najranijim radovima dosta je crteža likova iz stripova koje je sam čitao, volio i od čijih je autora učio, a posebno mjesto zauzimaju brojne skice likova, dizajn odjeće, oružja i vozila koje je radio za gotovo svaki strip.

“Tu su i skice za ilustracije i table stripa na kojima vidimo kreativan proces, traženje najboljeg rješenja za trenutni zadatak, gdje je najvidljivija Eddyjeva strast prema crtanju i odnos prema radu, istovremeno zaigran i profesionalan”, zaključio je.

Izložba će biti otvorena do 10. prosinca, a njome Galerija Klovićevi dvori najavljuje  nove značajne dionice posvećene devetoj umjetnosti u tom izložbenom prostoru.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]