Ressler postao najmlađi izvjestitelj za proračun u povijesti Europskog parlamenta

Hrvatski europarlamentarac, HDZ-ov Karlo Ressler postao je najmlađi izvjestitelj za proračun u povijesti Europskog parlamenta preuzevši jednu od najodgovornijih uloga izvjestitelja i glavnog pregovarača Europskog parlamenta za 2022.godinu, objavili su u petak iz ureda tog zastupnika.

“Posebni fokus će biti stavljen na najpogođenije krizom – mlade, male i srednje poduzetnike te ruralne krajeve. U središtu prioriteta bit će digitalna i zelena transformacija, kao i ulaganje u kvalitetna radna mjesta, znanost i istraživanje. U konačnici, proračun mora osigurati da nijedna generacija, sektor ili regija nisu zapostavljeni“, rekao je Ressler te istaknuo kako će naredne dvije godine biti presudne za gospodarski i društveni oporavak.

Kao jedan od najvažnijih načina provođenja svih javnih politika i s osnaženim položajem Parlamenta u proračunskim procedurama, proračun treba pružiti podršku i poticaj europskim građanima i poduzetnicima u krizi bez presedana koja je pogodila cijelu Europu.

“Usvojeni paket oporavka i Višegodišnji financijski okvir, kroz koje Hrvatska na raspolaganju ima preko 24 milijarde eura, dali su nadu da će Europa uspjeti izaći iz krize osnažena. Zato imamo veliku odgovornost iskoristiti priliku – promišljenim korištenjem i ulaganjem ograničenih sredstava u inovativne sektore visoke dodane vrijednosti. Naši današnji odabiri će uvelike odrediti budućnost novih generacija – i u Hrvatskoj i u Europi”, zaključio je Ressler.

Postupak usvajanja proračuna u prvoj fazi uključuje izradu proračunskih smjernica koje definiraju prioritete europskog financiranja. To je temelj za prijedlog Europske komisije, nakon čega započinju i izravni pregovori s Vijećem. Kroz cijelu godinu traje usuglašavanje unutar Europskog parlamenta i dogovori s europskim agencijama te ostalim dionicima. Ovogodišnji proračun, na kojem je Ressler radio kao izvjestitelj Europske pučke stranke, iznosi 166 milijardi eura, a donošenje proračuna za 2022. očekuje se krajem studenoga.

Komentiraj