Reportaža CNN-a iz ukrajinskih ‘rovova’, vojnici spremni za ruski napad: “Nitko ne može to zaustaviti”

Najviši američki i ruski diplomati u petak nisu postigli veći pomak na pregovorima o Ukrajini, ali su se složili da će nastaviti razgovore kako bi pokušali riješiti krizu.

U međuvremenu, oko 500 metara od separatista koje podržava Rusija, skupina ukrajinskih vojnika čeka sukob za koji su sigurni da će se dogoditi. Muškarci su neobično opušteni u vezi svega toga, kaže CNN-ov fotoreporter Timothy Fadek, koji je jučer proveo neko vrijeme s vojnicima na linijama bojišnice u istočnoj ukrajinskoj regiji Luhansk.

“Oni su prihvatili neizbježnost. Razgovarao sam s jednim od vojnika i on je rekao: ‘To je neizbježno. Prihvatili smo tu neizbježnost napada.’ A onda je došlo do male prepirke između dvojice vojnika. Jedan je rekao: ‘Rusi neće prijeći granicu, oni će napasti s mora’, znači s Azovskog mora. Drugi vojnik se nije složio s obje te procjene i rekao: ‘Ne, napad će krenuti iz Bjelorusije'”, prepričava Fadek, prenosi Index.

Iako se možda ne slažu s glavnim smjerom napada, svi su 100 posto uvjereni da će se to dogoditi.

“Oni su prihvatili ovu neugodnu činjenicu, ali su izuzetno opušteni. Nema ni trunke nervoze na njihovim licima. Spremni su za borbu. Spremni su već dugi niz godina, iako ne žele sukob. Pitao sam ih: ‘Želite li ovaj rat?’ A oni odgovaraju: ‘Naravno da ne želimo'”, govori Fadek za CNN.

“Nitko ne može učiniti ništa da to zaustavi”

Napetosti između Ukrajine i Rusije na najvišoj su razini u posljednjih nekoliko godina, a gomilanje ruskih vojnika u blizini granice potiče strahove da bi Moskva uskoro mogla pokrenuti invaziju. Kremlj negira da planira napad, tvrdeći da potpora NATO-a Ukrajini predstavlja rastuću prijetnju na zapadnom boku Rusije.

U Muratovu, ukrajinskom gradiću udaljenom 20-ak minuta vožnje od prve crte bojišnice, ljudi su puno nervozniji od vojnika, ističe Fadek. Ali čini se da su i oni pomireni sa svojom sudbinom. Na pitanje što misli o mogućnosti napada, jedan farmer slegnuo je ramenima: “To će se dogoditi i nitko ne može učiniti ništa da to zaustavi.”

Stigla prva pošiljka: Zelenskij zahvalio Zapadu na “dosad neviđenoj” vojnoj pomoći

Komentiraj