REKORDI SE NASTAVLJAJU Ovo je bio najtopliji travanj u povijesti

Autor:

epa11287642 A dog drinks water from a fountain on the esplanade of the Revolution Monument in Mexico City, Mexico, 18 April 2024. Authorities from the Institute of Atmospheric Sciences and Climate Change of the National Autonomous University of Mexico (UNAM) emphasized that the elderly and children are the population groups most vulnerable to rising temperatures, calling on people to take the necessary measures to prevent heat stroke.  EPA/Isaac Esquivel

EPA/Isaac Esquivel

Svijet je upravo doživio najtopliji izmjereni travanj, čime se produljio 11-mjesečni niz kada je svaki mjesec oboren temperaturni rekord, izvijestila je u srijedu služba EU-a za praćenje klimatskih promjena.

Svaki mjesec od lipnja 2023. bio je najtopliji na planetu dotad izmjeren i zabilježen,  piše u mjesečnom pregledu Službe za klimatske promjene Kopernik (C3S).

Uključujući travanj, prosječna globalna temperatura je bila najviša u 12-mjesečnom razdoblju ikada, 1,61 stupanj Celzija iznad prosječne temperature u predindustrijskom razdoblju od 1850. do 1900.

Neki od ekstrema, uključujući rekordne temperature površine mora nekoliko mjeseci u nizu, navele su znanstvenike da istraže je li ljudska aktivnost izazvala prekretnicu u klimatskom sustavu, odnosno svjedočimo li značajnoj promjeni klimatskog sustava.

EKSTREMNE VRUĆINE Europa se ‘peče’: Cijena klimatskih mjera može se činiti visokom, ali…

Emisije stakleničkih plinova od izgaranja fosilnih goriva glavni su uzročnik klimatskih promjena. Posljednjih mjeseci, prirodni fenomen El Nino, koji zagrijava površinske vode u istočnom Tihom oceanu, također je povisio temperature.

U travnju su zabilježeni neki vremenski ekstremi, uključujući toplinski val u Sahelu koji je mogući uzrok više tisuća smrtnih slučajeva.

Klimatolog Hayley Fowler sa sveučilišta u Newcastleu rekao je da podaci pokazuju da je svijet opasno blizu kršenja cilja Pariškog sporazuma iz 2015. da zaustavi globalno zatopljenje do 1,5 stupnjeva Celzija iznad predindustrijskog doba.

Njegovo je mišljenje da je svijet već izgubio tu bitku te da sada mora što brže raditi na smanjivanju emisija štetnih plinova kako bi porast globalne temperature zadržao ispod 2 stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

OCEANI NIKAD TOPLIJI Globalni toplinski rekordi ruše se deseti mjesec zaredom

OZNAKE: EU, klima, vrijeme

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.