Screenshot/N1

‘Razriješiti me može samo premijer, ne i HNS’

Posebni koordinator premijera za reformu obrazovanja Radovan Fuchs u ponedjeljak je u studiju N1 televizije izjavio je da je funkciju koorinatora rada ERS-a prihvatio jer smatra da je cijeli proces zakočen i predugo se nalazio u određenoj pat poziciji.

“Moj posao se svodi na to da svi koji su izabrani kao članovi ERS-a počnu doista raditi i ja ću to pokušati koordinirati što je moguće više. To nije moj stopostotni posao u punom radnom vremenu, ali ja sam osoba koja će omogućiti da sve krene mirnim vodama i da se napravi što treba”, objasnio je Fuchs.

Upitan je li 1. rujan prekratki rok da se krene s eksperimentalnom provedbom reforme, Fuchs kaže da to treba pitati ministricu Blaženku Divjak jer je ona po strukturi i dokumentima u Strategiji predviđena kao jedina osoba koja donosi odluke o tome kad se kreće i kreće li se uopće s eksperimentalnom provedbom reforme.

Fuchs će se danas sastati s ministricom, a kaže kako se s njom vidio samo jednom, kada je postala ministrica. “Nismo razgovarali o mojem imenovanju ili angažmanu. Čestitala mi je i ja sam joj, naravno, zahvalio”, rekao je. Komentirajući ‘slučaj’ Matka Glunčića kaže kako nije u redu da osob koja je na javnom natječaju imala najviše bodova ne bude izabran.

Kaže i kako je djelomično upoznat s trenutnom situacijom u obrazovanju. “Stalno iščitavam dokumente vrlo intenzivno i ako kroz Akcijski plan koji je napisan uspoređujete u kojim segmentima je radna skupina nadležna, a u kojoj nije, vidite da je tu napravljeno jako puno, ali treba napaviti revizije ili usklađenja određenog broja dokumenata”, kaže Fuchs.

Naglasio je kako ne može reći bi li Boris Jokić bio dobar ministar. Za njega kaže kako ima ogroman entuzijazam. “Deinitivno je učinio puno, jer čitava nacija govori o apsolutnoj potrebi promjene obrazovanja u Hrvatskoj”, rekao je. Upitan hoće li otići ako HNS ne bude zadovoljan njegovim radom, Fuchs kaže kako ga HNS nije ni postavio, pa ga ne može ni smijeniti.

“Ja se jedino premijeru mogu zahvaliti na suradnji i otići. Nije to ignoriranje koalicijskog partnera, nego premijer može doći i zahvaliti mi se, i kao što me on postavio, on me može i razriješiti”, zaključio je.

Komentiraj