RAZRAĐEN SCENARIJ Plenković već ima nacrt akta, izbit će DP-u iz ruku javna poduzeća

Autor:

04.01.2024.,Zagreb, pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovica odrzana 276. sjednica Vlade RH  Photo: Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Izvor blizak vrhu HDZ-a Nacionalu je otkrio da Plenković ima razrađen scenarij po kojem bi oduzeo DP-u kompletan utjecaj u svim državnim tvrtkama i prebacio ih uredbom Vlade pod nadležnost Ministarstva financija: ‘Nije logično da DP ima jedinog člana Skupštine HEP-a. To može postati ozbiljan problem’. Time bi uvelike obezvrijedio resore gospodarstva i poljoprivrede koji je predao na DP-u na upravljanje

Tri međusobno sasvim neovisna izvora Nacionalu su koncem proteklog tjedna otkrila da tehnički premijer Andrej Plenković već ima pripremljen i razrađen model za prijevaru Domovinskog pokreta te da bi po tom modelu ključnu upravljačku polugu nad svim državnim tvrtkama prebacio u zonu nadležnosti Ministarstva financija.

Uspije li Plenković nametnuti takav model budućeg upravljanja, on bi u najvećoj mjeri obezvrijedio ono što u Domovinskom pokretu doživljavaju kao nominalni pregovarački uspjeh zbog preuzimanja resora gospodarstva i poljoprivrede, koji bi podrazumijevao i ključne upravljačke poluge u većem broju državnih tvrtki koje su u resoru spomenutih ministarstava.

Ti izvori tvrde kako Plenković namjerava jednim zasad nenajavljenim administrativnim manevrom oduzeti Domovinskom pokretu ključne upravljačke poluge u državnim tvrtkama čak i u resorima koji su mu tijekom pregovora o sastavljanju nove vlade dogovorno dodijeljeni u nadležnost. Prve informacije o takvoj namjeri došle su do Nacionala od izvora bliskog HDZ-u koji navodi da je Plenković nekim svojim bliskim suradnicima čak već dao na uvid draft dokumenta koji bi Vlada mogla uskoro dobiti na odlučivanje. Prema njegovim navodima, u draftu tog dokumenta, pojednostavljeno govoreći, stajalo bi da apsolutno sve državne tvrtke izlaze iz resora različitih ministarstava i prelaze pod isključivu političku nadležnost Ministarstva financija….

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.