Razotkriveni nezakoniti poslovi šefa HRT-a: Zbog ovog bi u svakoj uređenoj državi letjela cijela uprava!

Autor:

24.02.2022., Zagreb - Robert Sveb, glavni ravnatelj HRT-a.  Photo: Sasa Zinaja/NFoto/NFOTO

Sasa Zinaja/NFoto/NFOTO

Hrvatska radiotelevizija (HRT) platila je 9.475.499 kuna (1,25 milijuna eura) bivšoj tvrtki svog glavnog ravnatelja Roberta Šveba za usluge dogovorene izravnom pogodbom u posljednje tri godine.

Kako doznaje Telegram, Šveb je tvrtki Ro.Ba.Go., iz koje je izašao uoči imenovanja na čelo javne televizije, nastavio davati poslove bez javnog natječaja i nakon što ga je Povjerenstvo za sukob interesa upozorilo da tu “postoji veliki koruptivni rizik” i da to “nije primjer dobre prakse”.

Od dolaska Šveba na čelo javne televizije, njegova bivša firma dobila je nove poslove vrijedne 5.403.562 kuna (717.604 eura) bez javnog natječaja. Osim potencijalnog sukoba interesa, ovdje je problematično i zaobilaženje instituta javnog natječaja. Stručnjak za javnu nabavu, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu, potvrdio je Telegramu da su poslovi koje je dobila Švebova bivša tvrtka po zakonu trebali ići na javni natječaj.

Telegram je od HRT-a zatražio sve ugovore koje su potpisali s tvrtkama Croatel i Ro.Ba.Go. u protekle tri godine. Za Croatel zato što se doznalo da se za njih interesira Državno odvjetništvo, a za Ro.Ba.Go. zato što je tu tvrtku 1994., zajedno s još dvije osobe, osnovao aktualni ravnatelj HRT-a. Obje tvrtke s HRT-om posluju niz godina.

Dostavljeni ugovori pokazuju da je Ro.Ba.Go. na početku dobivao poslove od HRT-a na javnim natječajima, da bi im ih javna televizija potom počela davati izravno. Tako su posao informatičko-grafičke potpore programa dobili na javnom natječaju 2014., a interaktivnu analizu sadržaja 2018. Tu praksu prekinuo je bivši ravnatelj Kazimir Bačić, koji im je 2020. dao prve ugovore bez javnog natječaja. Bačić je iduće godine morao odstupiti s čela HRT-a jer je optužen da je nosio novac bivšem gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću.

Javnu televiziju u listopadu 2021. preuzeo je Šveb.

Kako bi neutralizirao sukob interesa, Šveb je prenio svoj udio od 33,33 posto tvrtke Ro.Ba.Go. na drugog suvlasnika, Gorana Omrčena Čeku. Valja napomenuti da je Šveb bio suvlasnik kada im je Bačić počeo izravno davati poslove te je na tome i profitirao. U imovinskoj kartici je tako zabilježio kako mu je u sklopu izlaska iz vlasničke strukture 18. listopada 2021. kao kompenzacija isplaćen završni dio zadržane dobiti u iznosu od 600.000 kuna (79.681 eura).

Prije stupanja na dužnost ravnatelja, Švebu je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa sugeriralo da se izuzme od svakog odlučivanja o Ro.Ba.Go.-u te da za to ovlasti svog zamjenika ili nekog drugog na HRT-a, piše Telegram.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.