Razotkriveni krijumčari gorivom iz Slovenije i Hrvatske. Policijski psi pronašli milijun eura

U sklopu velike istrage vezane za financijske malverzacije i krijumčarenje goriva, koju vodi Ured europskog javnog tužitelja u Bologni, talijanska financijska policija u Parmi u četvrtak je naložila zamrzavanje imovine i novca osumnjičenih u iznosu od 149 milijuna eura.

Nalog za zamrzavanje izdao je istražni sudac iz Parme, na zahtjev EPPO-a, protiv pet pojedinaca i dvije tvrtke uključene u trgovinu gorivom.

Sudski nalog o zapljeni gotovine, bankovnih računa i nekretnina proveden je u Parmi, Potenzi i Salernu.

Tijekom pretresa Guardia di Finanza otkrila je milijune eura u gotovini skrivene ispod poda u prostorijama jedne od istraženih tvrtki, koristeći ‘cash dogs’ – pseće jedinice specijalizirane za traženje valute.

Sumnja se kako su tri osobe, redom Talijani koji rade iz Dubaija, Miamija i Salerna, naftne derivate unosili na talijanski teritorij iz drugih država članica EU-a kako bi te iste derivate preprodavali po nižoj cijeni, koristeći više fiktivnih tvrtki i tampon tvrtku.

Proizvodi su na kraju prodani tvrtki u Parmi za koju se sumnja da je počinila prijevaru s PDV-om, a što joj je omogućilo preprodaju ispod tržišnih cijena. Goriva su uvezena preko dvije tvrtke sa sjedištem u Sloveniji i Hrvatskoj, a u nekim slučajevima koristili u i još jednu tvrtku sa sjedištem u Potenzi, čija je jedina svrha bila uvođenje dodatnog fiktivnog koraka kako prijevara ne bi izravno bila povezana s tvrtkom u Parmi.

U četvrtak su im zaplijenjeni imovina, novac, bankovni račun i nekretnina u Parmi, Potenzi te Salernu, a tijekom pretresa novac je otkriven ispod poda unutar tvrtke, što su uspjeli detektirati policijski psi zaduženi za otkrivanje novca.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner