Raznobojne koalicije u 16 njemačkih država

Pixabay

Uobičajena apsolutna većina za Kršćansko socijalnu uniju (CSU) u bavarskom parlamentu politička je anomalija u Njemačkoj. Regionalni izbori u 16 njemačkih saveznih pokrajina rijetko rezultiraju vlašću jedne stranke, a trenutačno je na vlasti 13 različitih opcija.

Njemačka koristi bojama kako bi pojednostavila svoj politički sustav.

Crna je za konzervativce – CSU i Kršćansko demokratsku uniju (CDU) kancelarke Angele Merkel; crvena za Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) i krajnje lijevu stranku Die Linke (ljevica); žuta je za liberalne demokrate (FDP); zelena za Zelene i plava za desničarsku populističku Alternativu za Njemačku (AfD).

Ovo su sadašnje pokrajinske vlade:

CRNA: Bavarska jedina ima jednostranačku vladu, ali to bi se lako moglo promijeniti na predstojećim izborima 14. listopada. Njezin aktualni premijer je Markus Soeder.

CRNO-ŽUTA: Bivši kancelar Helmut Kohl bio je na čelu savezne konzervativno-liberalne koalicije 16 godina od 1982. do 1998. Na pokrajinskoj razini samo Sjeverna Rajna-Vestfalija trenutačno ima takvu kombinaciju pod premijerom Arminom Laschetom iz CDU-a.

CRVENO-ZELENA: Bivši kancelar Gerhard Schroeder iz SPD-a imao je crveno-zelenu saveznu vladu između 1998. i 2005. Danas ona egzistira u gradovima-pokrajinama Hamburgu na čelu s Peterom Tschentscherom i Bremenu. Obojica premijera su socijaldemokrati.

CRNO-CRVENA: Aktualna savezna vlada Angele Merkel je crno-crvena. U Sarskoj gdje je na čelu Tobias Hans i u Saskoj s Michaelom Kretschmerom, obojicom iz CDU-a, na vlasti je također takva vlada.

CRVENO-CRNA: Obrnuta kombinacija velike koalicije, u kojoj je SPD većinski partner. Takva koalicija na vlasti je u Donjoj Saskoj i u Mecklenburgu-Zapadnom Pomorju.

SEMAFOR: To je crveno-žuto-zelena kombinaciji koja je na vlasti u Falačkom Porajnju gdje je Malu Dreyer iz SPD-a sastavila vladu sa FDP-om i Zelenima nakon izbora 2016.

JAMAJKA: Crno-žuto-zelena koalicija, kao zastava Jamajke, na vlasti je u Schleswig-Holsteinu, gdje je premijer Daniel Guenther iz CDU-a sastavio koaliciju s FDP-om i Zelenima.

KENIJA: Crna, crvena i zelena boje su kenijske zastave a takva je i koalicija u državi SaskojAnhalt, gdje je premijer Reiner Haseloff iz CDU-a vlada sa socijaldemokratima i Zelenima.

CRNO-ZELENA: Konzervativci i Zeleni nekad su bili zakleti neprijatelji, ali su se udružili 2013. u ekonomski moćnom Hessenu na čelu s Volkerom Bouffierom iz CDU-a.

ZELENO-CRNA: Winfried Kretschmann postao je prvi pokrajinski premijer iz redova zelenih 2011. u Baden-Wuerttembergu. Godine 2016. njegov bivši koalicijski partner SPD pretrpio je velike gubitke na izborima što je Kretschmanna prisililo na savez s CDU-om.

CRVENO-CRVENO-ZELENA 1: Die Linke, krajnje lijeva stranka nastala iz bivših istočnonjemačkih, dobila je svog prvog saveznog premijera 2014. u Tiringiji. Tamo je Bodo Ramelow sastavio vladu sa SPD-om i Zelenima.

CRVENO-CRVENO-ZELENA 2: Berlinom vlada ista kombinaciju kao u Tiringiji, ali sa SPD-om kao vodećim partnerom. Na čelu vlade je Michael Mueller.

CRVENO-CRVENA: U Brandenburgu vlada SPD s Lijevom strankom. Premijer je Dietmar Woidke.

Komentiraj