Razina potpore SAD-a vjerojatno će odrediti sljedeću fazu rata: “Ta podrška više nije bezuvjetna”

Autor:

epa10955684 A handout photo made available by Israel's Government Press Office (GPO) shows Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) and US Secretary of State Antony Blinken during a meeting in Tel Aviv, Israel, 03 November 2023. US Secretary of State Blinken arrived in Israel on 03 November, to 'reiterate US support for Israel's right to defend itself' and discuss the Israel-Palestinian conflict, including efforts to secure the immediate release of hostages and humanitarian assistance entering Gaza, the US State Department said.  EPA/GPO/AMOS BEN GERSHOM HANDOUT -- BEST QUALITY AVAILABLE --  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/GPO/AMOS BEN GERSHOM

“Kada mislite da će rat završiti?”, pitao je Alistair Bunkall, dopisnik za Bliski istok, višeg časnika IDF-a tijekom vikenda. “Kada ujak Sam kaže dosta”, bio je odgovor.

Tijekom mnogih ponavljanja ratova između Izraela i Hamasa, uvijek je bilo uvriježeno mišljenje da će Bijela kuća podržati Izrael određeno razdoblje, a zatim im reći kada će zavladati njime. U prošlosti je to općenito bilo u rasponu od deset dana do dva tjedna; ovaj put je drugačije jer je razlog za ovaj rat drugačiji od svega što je Izrael doživio prije.

Tvit predsjednika Joea Bidena, koji upozorava da “nastaviti putem terora, nasilja, ubijanja i rata znači dati Hamasu ono što traže”, zbunjujuće je formuliran.

Uključivanje riječi “rat” moglo bi na prvi pogled sugerirati da on govori Izraelu da ne smije nastaviti borbu. Mislim da je to više nijansirano od toga i visoki dužnosnici Bijele kuće su izvijestili da su rekli da predsjednikove riječi ne znače promjenu u američkoj politici, smatra Bunkall.

Prvo, ovo je bilo ponavljanje primjedbi koje je rekao u Nantucketu prošlog petka, tako da samo po sebi nije novo, ali je vidljivo da je objavljeno dok ulazimo u posljednji dan ovog primirja, barem kako stvari stoje u vrijeme pisanja.

Biden je pod pritiskom u zemlji, od članova svoje vlastite stranke, dijela osoblja Bijele kuće i anketiranja među mlađim biračima, da ublaži svoju potporu Izraelu i zauzme uravnoteženiji stav, prepoznajući i ekstremnu palestinsku patnju.

Brifinzi iz Bijele kuće posljednjih dana, o kojima su naširoko izvještavali američki mediji, sugeriraju da on sluša. Ali umjesto da kaže Izraelu da odmah zaustavi rat, čini se da Biden poziva na suzdržanost u sljedećoj fazi.

Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, nedavno je rekao da Izrael mora “naučiti lekcije svoje kopnene invazije na sjever Gaze prije nego što se uhvati u koštac s jugom. Poruka je da Bijela kuća ne želi vidjeti još jedno masovno raseljavanje Palestinaca u Gazi, poziva Izrael da zaštiti humanitarna mjesta poput bolnica i želi vidjeti nastavak dotoka pomoći u Pojas, kao što je bio slučaj u prošlosti pet dana relativnog zatišja.

Izraelska vlada ostaje nepokolebljiva u svojoj želji da nastavi borbe kad i kada primirje više ne bude bilo moguće produžiti, ali IDF-ovi časnici s kojima sam razgovarao priznaju da će operacije na jugu Gaze biti mnogo složenije, navodi dopisnik Sky Newsa.

Neće moći izvesti tako raširenu i tešku kampanju bombardiranja kao što su učinili na sjeveru, a shvaćaju da će im koncentracija ljudi na jugu znatno otežati manevriranje na tlu.

Ne vidim scenarij po kojem se rat neće nastaviti, možda u nadolazećim danima, ali će vrlo vjerojatno poprimiti sasvim drugačiji osjećaj – manje intenzivan, više ciljan. Zato što Washington još uvijek podržava pokušaje Izraela da se bori protiv Hamasa i napada njihovo više vodstvo, ali ta podrška više nije bezuvjetna, zaključio je, piše Sky News.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.