Razgovori o venezuelskoj krizi završeni bez dogovora

Novi krug razgovora venezuelske vlade i oporbe o rješenju krize vodstva u zemlji završen je na Barbadosu bez postizanja dogovora, ali Norveška koja posreduje u pregovorima u četvrtak je objavila da će se oni nastaviti.

Ministar informiranja Venezuele Jorge Rodriguez je kasno u srijedu na Twitteru napisao da su zaključeni “mirovni razgovori”. Nazvao ih je “uspješnom razmjenom koju je poticala norveška vlada”, ali nije komentirao postizanje dogovora.

Bilo je glasina da se na razgovorima na Barbadosu venezuelska oporba želi izboriti za nove predsjedničke izbore, izvijestio je dnevni list El Nacional u četvrtak.

Ali Diosdado Cabello, predsjednik provladine Ustavotvorne skupštine odbacio je mogućnost novih predsjedničkih izbora.

“Ovdje nema predsjedničkih izbora, ovdje je jedini predsjednik Nicolas Maduro koji je pobijedio 20. svibnja 2018.”, prenio je dnevni list Cabellove riječi.

Maduro je dobio drugi mandat na spornim izborima prošle godine. Oporbeni vođa Juan Guaido proglasio se u siječnju privremenim predsjednikom.

Predstavnici vlade i oporbe održali su prvi krug razgovora u Oslu u svibnju.

U to vrijeme je oporba pokazivala slabo zanimanje za pregovore s vladom i isticala da je jedino rješenje za Madura da odstupi i da se održe novi izbori.

Rodriguez nije rekao hoće li se razgovori na Barbadosu nastaviti, ali norveško ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će “predstavnici glavnih političkih aktera nastaviti pregovore koji su počeli u Oslu”.

“Naglašavamo da je važno da strane pokažu maksimum opreza u svojim komentarima i izjavama u odnosu na proces”, dodaje se u priopćenju.

Komentiraj