Razbuktao se sukob oko govora Jonathana Glazera na dodjeli Oscara kojim je osudio rat u Gazi

Autor:

Rachel Penfold and Jonathan Glazer arriving at the Vanity Fair Oscar Party, Wallis Annenberg Center for the Performing Arts. Credit: Doug Peters/EMPICS,Image: 855857814, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Doug Peters / PA Images / Profimedia

Doug Peters / PA Images / Profimedia

Više od 1200 Židova iz filmske industrije potpisalo je pismo u kojem osuđuje govor Jonathana Glazera, redatelja filma „Zona interesa“, koji je prilikom primanja nagrade Oscar za najbolji međunarodni film osudio “dehumanizaciju” napada Hamasa na Izrael 7. listopada kao i napade na Gazu. „Odbijamo otimanje našeg židovstva u svrhu povlačenja moralne ekvivalencije između nacističkog režima koji je nastojao istrijebiti ljudku rasu i izraelske nacije koja nastoji spriječiti vlastito istrebljenje”, stoji u pismu.

Na listi potpisnika pisma nalaze se brojni redatelji, glumci i producenti kao što su Eli Roth, Amy Pascal, Debra Messing, Gail Berman, Hawk Koch, Jennifer Jason Leigh, Gary Barber, Lawrence Bender i Rod Lurie. Međutim, određeni broj ljudi iz filmske industrije podržalo je Glazera i njegov govor.

Tako je filmska i televizijska glumica Zoe Kazan objavila niz tweetova u kojima je pisalo, “pomalo je šokirantno da bi svatko tko je vidio ‘Zonu interesa’ mogao biti šokiran onim što je Glazer rekao na dodjeli Oscara…film koji je tako rigorozno namjeravao ne dopustiti svojoj publici da pobjegne u sentiment ili samočestitanje, koji umjesto toga okreće ogledalo, tražeći od nas da se pogledamo i razmislimo….. da bi osoba koja je snimila taj film mogla isto tražiti od nas dok prima nagradu za svoj rad…to me čini tako tužnim da bi se to čak moglo smatrati političkim stavom.”

Bend Massive Attack također je rekao: “Jonathan Glazer filmski je redatelj s najvećim integritetom, umijećem i hrabrošću. Redatelj koji mukotrpno istražuje svoju temu i važe svoje umjetničke prosudbe s velikom pažnjom i dubokom ljudskošću. Ta briga, prosuđivanje i ljudskost, doveli su do zaključaka njegova govora. Solidarnost.”

Redatelji Asif Kapadia i Jesse Peretz bili su među onima koji su izrazili podršku Glazerovom govoru a glumac Glumac Mark Ruffalo bio je među mnogima koji su pljeskali govoru u dvorani, prilikom dodjele Oscara. Profesionalci iz industrije koji su objavili potporu govoru uključuju osnivača Crne liste Franklina Leonarda i umjetničkog direktora Red Sea Film Festivala Kaleema Aftaba. Od objavljivanja pisma u kojem se osuđuje Glazerov govor, bilo je mnoštvo poruka podrške Glazeru na društvenim mrežama, uključujući istaknute filmske kritičare kao što su Guy Lodge i Dave Ehrlich, indie redatelja poput Marka Cousinsa i neprofitnih organizacija, uključujući Židovski glas za mir. Te su poruke izazvale pohvale i kritike.

Možda najiznenađujuću reakciju na govor objavio je direktor memorijalnog centra Auschwitz dr. Piotr M. A. Cywiński na službenoj X stranici te organizacije.

“U svom govoru na dodjeli Oscara, Jonathan Glazer je objavio univerzalno moralno upozorenje protiv dehumanizacije”, počinje izjava. “Njegov cilj nije bio spustiti se na razinu političkog diskursa. Kritičari koji su očekivali jasan politički stav ili film isključivo o genocidu nisu shvatili dubinu njegove poruke. ‘Zona interesa’ nije film o holokaustu. To je prvenstveno duboko upozorenje o čovječanstvu i njegovoj prirodi.” Nakon oštre reakcije na njegov post, Cywiński je kasnije pojasnio da je „Glazerov kratak, emotivan i naširoko kritiziran govor na dodjeli Oscara otvoren za tumačenje… Nikada nisam želio izazvati bilo kakvu povrijeđenost ili ljutnju. Moj cilj je bio podsjetiti nas da je uloga sjećanja svakoga od nas suočiti s najneugodnijim etičkim i moralnim pitanjima.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.