Ravnatelj Porezne: Stiglo je više od šest tisuća zahtjeva zatvorenih poduzetnika za naknadu fiksnih troškova

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša, u utorak je gostovao u Dnevniku HTV-a gdje je govorio o isplati nadoknada poduzetnicima za fiksne troškove, preciznije, onima koji su zatvoreni zbog pandemija koronavirusa.

Izvijestio je, da je do sada podnijeto nešto više od šest tisuća zahtjeva za isplatu naknada poduzetnicima za fiksne troškove i da će se zasigurno taj broj i dalje povećavati.

“Do sad smo imali nešto više od šest tisuća zahtjeva. Taj broj će se do 15. veljače, a za mjesec prosinac, sigurno povećati. Naša očekivanja su bila od 16 do 20 tisuća zahtjeva za naknadu dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova, za prosinac”, rekao je Kutleša.

Podsjetio je da je donesena nova uputa za siječanj, od 15. veljače do 15. ožujka, novi zahtjevi s novim pravilima, gdje će se moći dobiti naknada. “Onda će biti omogućeno plaćanje poslije dobivanja naknade”, istaknuo je.

Rekao je kako sve podatke koje Porezna uprava razmjenjuje s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje idu na vrijeme i da naknade isplate obavlja HZZ.

“Sredstva su osigurana i ne očekujemo probleme u isplati naknade”, komentirao je Kutleša.

Fiskalizacija računa i samoposlužnih uređaja

Napomenuo je kako je početkom veljače Porezna uprava krenula s fiskalizacijom samoposlužnih uređaja.

“Registrirano je preko 19 tisuća samoposlužnih aparata. Preko 80 posto ih je ušlo u fiskalizaciju. Prosječan dnevni broj računa je od 550 do 600 tisuća. Dnevni iznos je oko tri milijuna kuna. Tu postoji jedan dio obveznika koji nije fiskalizirao, pa sada slijede obrade i kontrole razloga”, rekao je Kutleša.

Što se tiče nesrazmjera imovine, porezne stope su se promijenile, pa je stopa koja je bila 54 posto, narasla na 60 posto.

“Taj broj građana je teško utvrditi prije nego se uđe u pojedinačni nadzor. Od 2016. godine do danas je obrađeno 313 takvih predmeta gdje je utvrđena porezna obveza, koji je 176 milijuna kuna. Od toga je naplaćeno 36 milijuna kuna, a za ostatak se provode mjere prisilne naplate”, rekao je Kutleša za Dnevnik HTV-a.

Komentiraj