Ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba: “Bilo je pokušaja prevare nakon potresa, prijavili smo ih”

Od zagrebačkog potresa prošlo je gotovo 400 dana. Oko 20 posto ljudi je podnijelo zahtjev za obnovom, a već su počele i prijevare. Situaciju je komentirao ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

“Situacija je dosta neprihvatljiva”, rekao je Vanđelić.

Više od šest tisuća zgrada ima žutu i crvenu naljepnicu, dakle, treba im obnova, a tek oko 20 posto njih je podnijelo je zahtjev.

“Zabrinjavajuće je to, jer znači da je za građane proces kompleksan”, kazao je Vanđelić i priznao da je puno brže kada građani sami krenu u obnovu.

Fond za obnovu uveo je prijavu nepravilnosti. Dobili su već nekoliko prijava na tu temu, a otkrili su i pokušaj prevare.

“Pokušavalo se prijaviti da su izvođeni radovi tamo gdje nisu bili i tražila se novčana naknada zauzvrat. Mi smo to proslijedili u Općinsko državno odvjetništvo i time naš posao završava”, rekao je Vanđelić.

Komentirao je i da je Hrvatska novac dobila od Europske unije, ali treba poštivati rokove.

“Moguće je da ćemo imati vremenski tjesnac da to sve završimo. Jedan mali dio novaca je u Fondu za obnovu, taj novac je otprilike 10 posto Fonda solidarnosti i ja se nadam da ćemo to u 18 mjeseci stići”, poručio je Vanđelić.

Komentiraj