RAT FRAKCIJA 2018.: Raste podrška Ikić Baniček za novu šeficu posrnulog SDP-a

Objavljeno u Nacionalu br. 1054, 05. srpanj 2018.

Nacional otkriva kako se stvara platforma za politički uzlet sisačke gradonačelnice usred rata za prevlast u SDP-u u kojem aktualni predsjednik Davor Bernardić sve više gubi potporu unutar Glavnog odbora i prijeti onima koji traže njegovu ostavku

Situacija u SDP-u još se više zakomplicirala nakon što je predsjednik stranke Davor Bernardić organizatorima pobune kojom se traži njegova ostavka zaprijetio izbacivanjem iz stranke. “Mi smo spremni ići do kraja. Ako to znači izbacivanje iz stranke, onda smo spremni preuzeti i taj rizik. Sama činjenica da je Bernardić spreman povući tako radikalne poteze, govori da su u pravu svi oni koji tvrde da je ovdje riječ o borbi za funkcije, a ne o brizi za ono što je u ovom trenutku najbolje za SDP“, izjavio je za Nacional jedan od članova Predsjedništva stranke koji je potpisao pismo u kojem se traži Bernardićeva ostavka.

On tvrdi da je lako moguće da se bliži potpuni raskol u stranci i da za to najveću odgovornost snosi Bernardić koji se odlučio ignorirati potpisnike pisma te je u stranačkim kuloarima najavio njihovo izbacivanje iz SDP-a. “Umjesto da sjedne s nama za stol i da pokušamo naći rješenje za katastrofalnu situaciju u kojoj se stranka nalazi, on prijeti i najavljuje izbacivanja iz stranke. To samo pokazuje koliko mu je stalo do SDP-a, a koliko do vlastite pozicije”, tvrdi Nacionalov izvor te napominje da povratka više nema i da je potpuni kolaps SDP-a realna opcija.

“Ako Bernardić dobije potporu za naše izbacivanje, s SDP-om kakvog svi poznajemo je kraj, ali slična sudbina očekuje nas i ako Bernardić ostane predsjednik, a mi ostanemo u stranci. Bez promjene vodstva i promjene u prezentaciji stranačkih politika, mi ćemo do sljedećih izbora pasti iza Živog zida i predstoji nam izborni debakl od kojeg će se stranka teško oporaviti. Čini mi se da dio onih koji podupiru Bernardića to ne shvaća, dok drugi dio jedva čeka da nas se izbaci iz stranke i da na sljedećim izborima budu na listi za Sabor”, rekao nam je član Predsjedništva SDP-a koji tvrdi da bi se cijela situacija mogla riješiti u idućih desetak dana.

 

‘Bez promjene vodstva i promjene u prezentaciji stranačkih politika, mi ćemo do sljedećih izbora pasti iza Živog zida i predstoji nam izborni debakl’, tvrdi član Predsjedništva SDP-a koji želi Bernardićevu ostavku

 

Drugi naši sugovornici iz vrha stranke slažu se da stranka polako ali sigurno tone u kaos i da potpuni krah može spriječiti samo brza ostavka Davora Bernardića. “Bilo koji drugi scenarij vodi nas u nove podjele koje će rezultirati raskolom i podjelom među članovima. Žalosno je da se sve to događa u trenutku kada HDZ s najavom mirovinske reforme priprema novu veliku pljačku”, rekao nam je jedan saborski zastupnik SDP-a te je dodao:

“Umjesto da u svim medijima, doslovce 24 sata dnevno, napadamo sve aspekte te reforme, mi se bavimo sami sobom, a predsjednika stranke nema nigdje. Sakrio se u mišju rupu i šuti o ovom pokušaju pljačke. Pravi bi lider ovu situaciju iskoristio i rejting stranke bi rastao, a rejting vladajućih koji su predložili tu katastrofalnu reformu bi se strmoglavio. Nažalost, ne bi me uopće čudilo da HDZ-u nakon svega rejting poraste, a SDP-u padne. Zbog takvog nesnalaženja nužno je da Bernardić ode.”

U vrhu SDP-a sve je više onih koji zagovaraju prijelazno rješenje u kojem bi stranku vodio primorsko-goranski župan i prvi potpredsjednik stranke Zlatko Komadina. To rješenje prihvatljivo je i Bernardićevim oponentima, ali i onima koji su Bernardića podržavali, no sada zbog straha od raspada SDP-a smatraju da bi stranku do novih izbora trebao preuzeti Komadina. Zanimljivo je i da je sve veći broj onih koji smatraju da stranku ne bi trebali preuzeti ni Siniša Hajdaš Dončić ni Peđa Grbin, pokretači pobune protiv Bernardića.

Neki od naših sugovornika tvrde da ne bi bilo dobro da oni budu izabrani za predsjednika stranke jer bi onda ispalo da se u rušenje Bernardića krenulo iz vlastitih političkih ambicija, a ne zbog boljitka stranke i dizanja posrnulog rejtinga. Iako nitko ne želi javno govoriti o imenima koja bi podržali za novog predsjednika stranke, sve je više onih koji između redaka govore o podršci sisačkoj gradonačelnici Kristini Ikić-Baniček ili njenom kolegi iz Koprivnice Mišelu Jakšiću.

 

‘Bernardićeve poruke su prazne, skliznuo je u populističke teme, u javnost izlazi nepripremljen i povlači neobjašnjive poteze poput čestitke Bujanecu i slikanja s kupusom’, rekao je Vojko Obersnel

 

Sisačka gradonačelnica, po svemu sudeći, može računati na podršku utjecajnog člana stranke i jednog od najžešćih Bernardićevih kritičara posljednjih nekoliko tjedana, riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. On je proteklih tjedana u nekoliko istupa nahvalio Kristinu Ikić-Baniček te ju je navodio kao primjer političarke koja je u ovom trenutku potrebna SDP-u. Iako nije navodio njeno ime, Obersnel je i u nedjelju prilikom gostovanja u emisiji “Nedjeljom u dva” Aleksandra Stankovića naveo što zamjera Bernardiću i kakve karakteristike bi po njemu trebao imati njegov nasljednik. “Moji drugovi ne čestitaju Bujanecu, imaju jasne svjetonazorske stavove i ne nazivaju svoje drugove pokvarenom robom”, istaknuo je Obersnel koji smatra da Bernardićev problem nije samo nedostatak karizme, nego što se nije snašao kao predsjednik SDP-a.

“Njegove su poruke prazne, skliznuo je u obećavanje nerealnog i populističke teme, u javnost izlazi nepripremljeno, povlači neobjašnjive poteze poput čestitke Bujanecu i slikanja s kupusom”, rekao je Obersnel koji je neizravno potvrdio i riječi Nacionalova sugovornika iz Predsjedništva SDP-a da su Bernardićevi protivnici spremni ići do kraja u svojoj namjeri da promjene čelnog čovjeka stranke. “Izbacivanje iz stranke više bi govorilo o Bernardiću nego o nama, ali ja sam spreman i neću osnivati novu stranku ako budem izbačen”, rekao je Obersnel.

Kakva će na kraju biti sudbina riječkog gradonačelnika i svih onih koji traže odlazak Davora Bernardića s mjesta predsjednika SDP-a, trebalo bi se znati vrlo brzo. Najbliži Bernardićevi suradnici za sada šute, neki zato što smatraju da trebaju pustiti svoje protivnike da ‘ispucaju sve metke koji su im na raspolaganju’ i potom krenu u konačni obračun s njima, dok su drugi razočarani činjenicom da Bernardić cijelo vrijeme šuti i nije energičnije reagirao, što bi u konačnici moglo značiti da šef stranke polako gubi i njihovo povjerenje. Ako se to doista i dogodi i ako Bernardić izgubi kontrolu nad Glavnim odborom stranke, jedina preostala opcija bit će mu prihvaćanje zahtjeva i podnošenje ostavke.

Komentiraj