Raste broj posjeta Spomen području Jasenovac

Autor:

03.04.2023.,Krapje, Jasenovac - Turisticka patrola "Vecernjeg lista". Jasenovac.   Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Nikola Cutuk/PIXSELL

Spomen područje Jasenovac prošle je godine posjetilo 18 posto više posjetitelja nego 2022. godine, pri čemu je zabilježen veći porast posjeta stranih državljana dok je manje domaćih posjetitelja, objavila je javna ustanova Spomen područje Jasenovac.

Spomen područje Jasenovac u 2023. godini posjetilo je ukupno 17 173 posjetitelja, što je porast za 2715 posjetitelja u odnosu na godinu prije.

Od sveukupnog broja, iz Hrvatske je bilo 6599 posjetitelja, a 10 574 iz stranih država.

Broj posjetitelja iz Hrvatske je manji za 185, dok je broj stranih posjetitelja narastao za 2810.

Broj organiziranih grupa koje su posjetile Spomen područje Jasenovac bio je 139 što je 83 posjeta više nego u 2022. godini. Ove godine je 56 organiziranih grupa bilo iz Hrvatske, a 83 grupe iz stranih država (Slovenija, Italija, Sjedinjene Američke Države, Srbija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Belgija, Francuska itd.).

Ukupan broj školskih grupa iz Hrvatske koje su posjetile Spomen područje bio je 38, što je porast od dvije grupe u odnosu na 2022.

Od tog broja 21 grupa je bila iz osnovnih škola, a 17 iz srednjih škola.

Kako bi potaknulo škole da posjećuju Jasenovac i upoznaju se s ustaškim zločinima, Ministarstvo znanosti i obrazovanja 2020. donijelo je preporuku da se učenicima omogući posjet Jasenovcu, za što je tada izdvojilo više od pola milijuna eura, a još i više idućih godina.

Međutim, antifašističke udruge, dio povjesničara i stručne javnosti upozoravaju kako podaci govore da ta ideja nije zaživjela, te da je interes nizak.

Inače, spomen područje Jasenovac posjetilo je i 11 škola iz inozemstva (Italija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija, Sjeverna Makedonija, Mađarska, Francuska, SAD, Nizozemska, Švedska).

Plenković i Obuljen Koržinek prešutjeli da je IHRA preporučila uvrštavanje Jasenovca na UNESCO-ov popis

OZNAKE: Jasenovac

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.