Rasprodane ulaznice za novogodišnje koncerte ‘Uvertire za Rijeku 2020’

Autor:

Dražen Šokčević

Serija novogodišnjih koncerata pod nazivom ‘Uvertire za Rijeku 2020’ će se u riječkom HNK Ivana pl. Zajca održati 27., 28.,29. i 30. prosinca. 

Izvedbom orkestra riječke Opere će ravnati maestro TaeJung Lee.

“Vjerujem da će svaki od koncerata ‘Uvertire za Rijeku 2020’, uljepšati zadnje dane ove godine i proslaviti dolazak 2020. u kojoj Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture. Kako bismo se dostojno pridružili slavlju, izvest ćemo različite uvertire prekrasnih i dramatičnih opera i opereta nekih od najpoznatijih skladatelja“, najavio je dirigent.

Koncert će otvoriti veličanstvene fanfare iz preludija “Te Deuma” Marca Antoinea Charpentiea. U nastavku programa slijede uvertire Mozartovu „Figarovu piru”, Rossinijevoj „Kradljivoj svraki“, Offenbachovom „Orfeju u podzemlju”, Verdijevoj „Moći sudbine”, Glinkinim „Ruslanu i Ljudmili”, Wagnerovom „Tannhäuseru“.

Potom slijedi blještavilo bečkog dvora – uvertira opereti „Šišmiš” kralja valcera, Straussa mlađega.

U finalu koncertne večeri je uvertira opereti „Laka konjica” Franza von Suppéa, skladatelja s kojim započinje razdoblje zlatne bečke operete, koja se još od njegovih početaka tradicionalno izvodi na svakom Bečkom novogodišnjem koncertu.

Nakon popularnih i prepoznatljivih uvertira, često korištenih i u popularnoj kulturi, slijedi neizostavna profinjena, vrlo elegantna bečka glazba. Jer kakav bi to Novogodišnji koncert bio bez, primjerice, valcera „Na lijepom plavom Dunavu“.

Uz večernje novogodišnje koncerte, na programu je i Dječji novogodišnji koncert za cijelu obitelj, na Silvestrovo, 31. prosinca.

Ulaznice za ovogodišnje koncerte rasprodane su gotovo odmah po puštanju u prodaju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.