RASPAD BiH Dodik kaže da RS napušta odlučivanje na razini Bosne i Hercegovine i traži samostalnost

Autor:

Kosovo Online screenshot

Kasno u četvrtak u Beogradu se sastao politički vrh Republike Srbije i Republike Srpske. Na konferenciji za novinare nakon sastanka objavili su poduži popis prijetnji, a najzvučnija je najava povlačenja iz odlučivanja na razini BiH.

Na sastanku u Vili Mir, osim dvojice predsjednika, sudjelovali su i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednici skupština RS i Srbije Nenad Stevandić i Ana Brnabić te ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je kako će Skupština RS 18. i 19. travnja održati sjednicu na kojoj se očekuje usvajanje Izbornog zakona RS i stava u vezi s Rezolucijom Opće skupštine UN-a o Srebrenici.

Osim toga, organizirat će velike prosvjede u Banja Luci protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Ukoliko Opća skupština UN-a usvoji Rezoluciju o Srebrenici Dodik je rekao da će “Republika Srpska napustiti odlučivanje na razini BiH“.

“Nećemo vidjeti nijedan razlog da Republika Srpska ostane u sastavu Bosne i Hercegovine i uredit ćemo svoj status na način da tražimo samostalni put“, izjavio je Dodik nakon sastanka.

“Imajte na umu da će ova odluka biti donesena nakon 5. i 6. svibnja. Do tada će”, rekao je, “pokušati uvjeriti Vučića da pruži svoju i punu potporu Republike Srbije ovim teškim odlukama”.

Ponovio je stav vlasti u Republici Srpskoj, koje unatoč međunarodnim presudama negiraju da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima.

AMERIČKA AMBASADA Amerika neće stajati po strani dok Dodik provodi secesionističku agendu, spremni smo odgovoriti

Dodik je ocijenio da su procesi za usvajanje Rezolucije u Ujedinjenim narodima “pokrenuti mimo procedure”, te da su “direktno upereni protiv RS-a i srpskog naroda u cjelini“.

Kaže da je Rezolucija “direktno rušenje mogućnosti da se živi zajedno u Bosni i Hercegovini”.

Predsjednik Vučić je istaknuo kako je “zamolio rukovodstvo Republike Srpske da još jednom i dobro razmisli o svakom svom potezu i odluci“.

“Mi da im uvodimo sankcije nećemo, da idemo protiv Republike Srpske nećemo, dijelit ćemo vašu sudbinu”, rekao je Vučić.

“Moramo pod svaku cijenu sačuvati mir i međunarodni poredak“, dodao je.

VUČIĆ I DODIK SVE NERVOZNIJI Opća skupština UN-a 2. svibnja o Srebrenici

‘Neka UN razmotri kršenje procedura’

Vučić je rekao da je razgovarao s predsjedavajućim Opće skupštine UN-a Dennisom Francisom, a da će 15. travnja poslati specijalnog izaslanika i tražiti da dobro razmotri, kako je ocijenio, kršenje “svih procedura” vezanih za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

“Predsjednik Dodik je tražio da se Srbija bori, mi ćemo se boriti do posljednjeg trenutka i za svaki glas“, dodao je Vučić.

Kao i Dodik, kaže Vučić, “sponzori Rezolucije su velike NATO zemlje”.

Najavio da će se Rebublika Srbija do “kraja boriti” protiv Rezolucije Opće skupštine UN-a o Srebrenici i protiv odluke Vijeća Europe da primi Republiku Kosovo u članstvo bez preduvjeta.

TINEKE STRIK ‘Moramo zaustaviti Dodika. Viktor Orban je trojanski konj EU-a.’

Diplomatski manevar

Dodao je da će Srbija na razini UN-a nastojati podijeliti međunarodnu zajednicu i oslabiti podršku ovim inicijativama.

Da bi se to postiglo, Vučić je spomenuo iskorištavanje podjela između globalnog Juga i Sjevera, podjela na Bliskom istoku te između zemalja s muslimanskom većinom i Zapada. I on je govorio o članicama NATO-a koje stoje iza Rezolucije Generalne skupštine UN-a.

“Mi ćemo se koncentrirati na podršku prijateljskih zemalja i pokazat ćemo da nismo sami u svijetu… Suprotstavit ćemo se politikom“, dodao je.

Osim u Banja Luci, i vlasti u Beogradu negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid.

BiH, ALI NE BIH Dodik: Udružit ćemo se s Mađarskom i Srbijom u ekonomsku uniju, baš me briga

Zastavama protiv rezolucije

“I tog dana kad budete usvajali Rezoluciju, ako je budete usvajali, pokazat ćemo vam koliko smo ponositi i nikada srpski narod neće pristati na vaše pritiske, ucjene i besmislene optužbe“, rekao je Vučić.

Vučić je, kao i Dodik, ocijenio da je namjera Rezolucije “Srbe proglasiti genocidnim narodom”.

Ako unatoč tim diplomatskim naporima Opća skupština UN-a usvoji Rezoluciju o Srebrenici, pozvat će “sve Srbe koji žive u Srbiji i drugdje da posvuda istaknu srpske zastave“.

A na razni Vijeća Europe pribjeći će klasičnoj ucjeni. Poručuje da će države članice biti stavljene pred izbor: “Ili Republika Srpska ili Republika Kosovo”.

Osim što neće pristati na uvođenje sankcija Republici Srpskoj, Vučić je ponovio da se Srbija neće pridružiti europskim sankcijama protiv Rusije.

DEČKO, AJDE OLADI Delegacija EU-a pridružila se osudama Dodikovih postupaka

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 1 mjesec

A ima ona jedna izreka:'Što je mlađe, to je slađe!'

Avatar photo
Marijan

prije 1 mjesec

BiH je od početka osjetljiva tema a i Kosovo. Sjetim se da su i za Jugoslavije rezervni policajci iz Hrvatske morali na Kosovo. BiH zajednica se skoro pa dogovorila o izbornom Zakonu a onda se upleli SAD i Schmidt pa možemo reći da je cirkus upravo njihova režija. Rezolucija o genocidu u Srebrenici?, ne znam zašto se toliko bune oko tog naziva. Oni se mogu uzeti sa Izraelom za ruke i zajednički snositi krivnju oni za Srebrenicu a Izrael za Gazu. Ništa se bitno neće promijeniti. Što se tiče Gazde Mileta on stalno prijeti kako će otcepiti RS od BiH, ne zaboravimo činjenicu da je RS stvorena na etnički očišćenom teritoriju i masovnim ubijanjima civila. Stoga nemam empatije za tu zajednicu. Bošnjaci imaju jednako tako krimen zbog etničkog čišćenja i genocida Hrvata u Varešu. Jasno je da tri etničke skupine ne mogu zajedno, zbog toga je i bolje da se BiH raspadne.