U srijedu su podignute kaznene prijave protiv šest osoba za koje se smatra da su odgovorni za raketiranje Banskih dvora prije 26 godina. Sva šestorica osumnjičenih ne nalaze se na području Hrvatske, a hrvatska policija i Državno odvjetništvo protiv njih će raspisati međunarodne tjeralice.

Napad na Banske dvore bio je pripremljen u Zemunu, u zapovjedništvu ratnog zrakoplovstva JNA, a zapovjed je izdao general major Ljubo Bajić koji danas živi u Srbiji.

“Vi ste za mene bili oružani pobunjenici, a zna se kako se sa pobunjenicima postupa. Hrvatska nije bila država, niti je bila priznata država. Što se desilo, desilo se”, izjavio je Bajić u telefonskom razgovoru za HRT.

Naredba je bila proslijeđena Đuri Miličeviću, zapovjedniku lovačke eksadrile, a istražitelji smatraju da je mozak operacije bio pukovnik Slobodan Jeremić. Jeremić je, pak, te navode demantirao. “Ja sam tražio da ide mještovita komisija, naša i Hrvatska da to utvrdi. Ja ni ne znam da je to bio napad”, rekao je za HRT.

Obojica navode kako su spremni razgovarati sa istražiteljima, ali isključivo srbijanskima. Dodaju kako ne vjeruju u izručenje Hrvatskoj.

NAKON 26 GODINA Zbog raketiranja Banskih dvora prijave protiv šest osoba

Komentiraj