Radni tjedan od samo 28 sati?

Veliki njemački sindikat IG Metall, koji ima preko dva milijuna članova, zalaže se za 6 posto veće plaće i fleksibilno radno vrijeme na način da oni koji brinu o djeci li starijoj ili bolesnoj osobi, rade 28 sati tjedano. Radilo bi se četiri dana po šest sati i četiri sata u petak, piše Večernji list. Na “normalan” radni tjedan od 35 sati vratili bi se nakon dvije godine.
Ako poslodavci ne prihvate zahtjeve, najavljen je štrajk. Uobičajeno radno vrijeme je 35 sati tjedno, a poslodavci tvrde da njemački radnici u industriji ionako već rade manje od njihovih kolega u drugim zemljama, pa bi skraćenje radnog vremena smanjilo konkurentnost njemačke ekonomije. Navode kako je prosječno radno vrijeme u tvrtkama metaloprerađivačima u Njemačkoj bilo 35,4 sata tjedno 2016. godine u usporedbi sa 35,8 u Francuskoj, 37 u Velikoj Britaniji te čak 38,4 u Španjolskoj. Opravdanje također vide i u nedostatku kvalificiranih radnika koji bi zamijenili one koji bi smanjili svoj radni tjedan.
Ne sviđa im se ni ideja da ti radnici i dalje dobivaju punu plaću iako rade manje. Sindikati se, pak, pozivaju i na društvenu odgovornost pri kojoj su poslodavci dužni pridonijeti pitanjima obitelji.

Komentiraj