Radimir Čačić: “Očito se danas nitko više ne usudi suprotstaviti Zlati Đurđević”

Varaždinski župan Radimir Čačić u četvrtak je komentirao prijepore oko izbora novog predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda.

“Svejedno je što veli Ustavni sud. O Ustavnom sudu mislim isto što i predsjednik Republike, ali svaki Ustavni sud je politički kadroviran. Ne možemo reći da stalno rade u korist HDZ-a, ali pretežno da”, kazao je Radimir Čačić, gostujući na N1 televiziji, te dodao da je hrvatsko pravosuđe sramota ove zemlje i najveća rak rana hrvatskog društva. Ističe i da je opravdano nepovjerenje u pravnu državu.

Dodaje da treba pronaći rješenje i kompromis oko izbora predsjednika Vrhovnog suda: “Recimo da Ustavni sud kaže da zakon nije ustavan – nemam pojma ni u grubo o tome kako teku procesi u ovoj zemlji. Ali neće to Ustavni sud reći. Ako kažu da je zakon ustavan, pa što onda, to ništa ne mijenja na stvari jer u Ustavu piše da predsjednik države predlaže. Ovo je pat pozicija u kojoj se na sitnim prepucavanjima skupljaju poeni. U poplavi beskorisnih informacija važno je imati jasnu sliku koja je da se ovdje moraju sjesti predsjednik države i predsjednik Vlade i moraju naći kompromis.”

Čačić kaže kako je siguran da je predsjednik Zoran Milanović spreman na razgovor, a prema načinu kako komentira situaciju, smatra da ni Plenković nije za ‘rješavanje stvari preko koljena’. Varaždinski župan kaže da postoji jasna kandidatkinja koja je odabir predsjednika, osoba o kojoj nema spora i o kojoj nije čuo niti jedan negativan komentar. “O programu treba rapravljati. U pravnoj se državi zakon mora poštovati koliko god bio farsičan i koliko god bio instrument da se onemogući predsjednika države. To je Šeksova igra i slične ekipe koja je konstruirala ovu strukturu sudstva koja je sramotna”, dodao je Čačić.

“Imamo predsjednika države koji nije član SDP-a, postavlja se kao građanin kojem je stalo da se otvori tema pravosuđa. Očito se danas nitko više ne usudi suprotstaviti gđi Zlati Đurđević, da vidim tko će… Imala je hrabrosti stati iza prijedloga predsjednika iako se s njim puno puta nije slagala”, poručio je Čačić i dodao da će oni dići ruku za izbor Zlate Đurđević.

Komentiraj