Rad nedjeljom bi mogao na Ustavni sud: ‘Tražimo od Vlade da pokaže da ovo nije samo predizborni trik’

Rad nedjeljom bi mogao i po treći put na Ustavni sud. Tužbu spremaju poduzetnici s obrazloženjem da im zatvorene trgovine nedjeljom uzrokuju nenadoknadive gubitke zbog kojih će morati otpuštati ljude i zatvarati trgovine.

Nacionalni Stožer zasad ne najavljuje hoće li i kada ukinuti zabranu rada nedjeljom. Po izračunu udruge Glas poduzetnika do kraja bi godine bez posla, i to samo u trgovini, moglo ostati i do 15 tisuća ljudi.

“Ako ograničavamo da imamo jedan neradan dan, to će definitivno utjecati na to da ljudi novce neće trošiti. To se prvenstveno odnosi na sedamdeset posto naše trgovine koja se bavi neprehrambenim proizvodima”, rekao je za RTL Dražen Oreščanin iz Glasa poduzetnika.

Prema anketi RTL-a, 60 posto ispitanika podržava zabranu rada nedjeljom neovisno o epidemiji. 18 posto bi rad nedjeljom zabranilo do kraja koronaopasnosti, a 15 posto bi ih zabranu rada ukinulo odmah. Sindikati želju većine namjeravaju ostvariti zahtjevom prema Vladi.

“Tražimo od Vlade RH ponajprije da pokaže da ovo nije samo predizborni trik nego da je doista opredijeljena zabraniti rad trgovina nedjeljom i blagdanom pa neka to napravi zakonskim prijedlogom prije raspuštanja sabora”, kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Komentiraj