Račić: “Riječki proračun je nerazvojan, neambiciozan i kukavički”

Autor:

20.03.2022.., Pula-
Odrzana konferencija „Veliki gradovi, oduzeti resursi“ prisustvovali su gradonacelnik Pule Filip Zoricic, gradonacelnik Splita Ivica Puljak i Gradski vijecnik grada Rijeke Marin Racic. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Gradski vijećnik i potpredsjednik stranke Centar Marin Račić najavio je u četvrtak kako neće podržati predloženi riječki gradski proračun za 2024. nazvavši ga nerazvojnim, neambicioznim i kukavičkim.

Prema prijedlogu, prihodi se smanjuju za osam posto, a rashodi za dva posto, dok drugi gradovi u Hrvatskoj povećavaju proračune, a neki i znatno, rekao je Račić na konferenciji za novinare.

To, kaže, pokazuje da grad ne zna što bi sam sa sobom, pušta da ide po inerciji, nema novih investicija, ni vizije razvoja grada.

Prema predloženom javni promet u gradu neće, po njegovu mišljenju, biti ništa bolji, niti ulice čišće, a djeca će ostajati neupisana u vrtiće.

Račić je upozorio na neodgovarajuće stanje u upravljanju prostorom i urbanizmu u Rijeci, istaknuvši da se to pokazalo nestručnim kadroviranjem u nadležnom odjelu prilikom preustroja gradske uprave.

“Gradonačelnik često ističe da je Rijeka najveće gradilište u zemlji. No, najveće investicije u Rijeci, poput ceste D403, nove zgrade bolnice, rekonstrukcije željezničkog kolodvora ili nove marine za mega jahte u Porto Barošu su državne investicije”, naveo je Račić.

Jedino što je Grad Rijeka trebao učiniti je gradnja autobusnog kolodvora na Žabici, pa je zemljište prodao privatnom investitoru, ustvrdio je.

Novac od te prodaje se mogao koristiti samo za kapitalne investicije i obećano je da će se od tih izvora graditi kvartovske garaže, a u proračunu nema ni projekata niti naznaka realizacije tih garaža, upozorio je.

Račić je potvrdio da neće prihvatiti predloženi proračun na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Najavio je podnošenje amandmana vezanih uz povećanja plaća zaposlenika, izrade dokumentacije za projekte koji nedostaju Rijeci, a to su dječji vrtići, trgovi, garaže, parkovi i sportski objekti, cjelokupne vrijednosti između pet i 10 milijuna eura.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.