“Quiet on Set”, zastrašujuća dokumentarna serija o iskorištavanju dječjih glumaca na popularnom tv kanalu

Autor:

FILE - In this March 29, 2014, file photo, Dan Schneider, center, accepts the lifetime achievement award at the 27th annual Kids' Choice Awards at the Galen Center in Los Angeles. Nickelodeon is breaking ties with Schneider, the creator of some of its top shows, including “Henry Danger” and “iCarly.” In a joint statement, Nickelodeon, Schneider and his production company, Schneider’s Bakery, agreed it “is a natural time” to pursue other opportunities and projects since several Schneider’s Bakery projects are wrapping up. (Photo by Matt Sayles/Invision/AP, File)

Matt Sayles/Invision/AP

Na prijelazu s 20. na 21. stoljeće američki kablovski kanal Nickelodeon započeo je svoju dominaciju u konkurenciji dječjih televizija, najviše zahvaljujući programu koji je kreirao i producirao Dan Schneider. Svako dijete u Americi sanjalo je tada da dobije ulogu u nekoj od Nickelodeonovih serija, njihovi glumci bile su ogromne dječje zvijezde, a Schneider je postao nedodirljiv. Sve do prošlog mjeseca kada se počela prikazivati dokumentarna serija „Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV“ koja se 5., travnja počinje prikazivati u Hrvatskoj na kanalu HBO i streaming platformi HBO Max pod nazivom „Tišina, snima se: Mračna strana dječje televizije“. Ova serija razotkriva što se događalo iza scene na snimanju raznih Nickelodeonovih serija, od Schneiderove agresivnosti kojom je ponižavao djelatnice a favorizirao djelatnike, preko njegove pretjerane bliskosti s nekima od dječjih glumaca, pa do scena u kojima su se ti maloljetnici seksualizirali. Pazite, govorimo o serijama koje su na put slave dovele kasnije velike zvijezde kao što su Ariana Grande i Amanda Bynes. I ne samo to, otkriva se da su na Nickelodeonu radili pedofili, pri čemu je najstravičniji primjer slučaj maloljetnog glumca Drakea Bella kojeg je dugo vremena seksualno iskorištavao Brian Peck koji je radio kao „dialogue coach“. Bell je za ovaj serijal, više od 20 godina kasnije, po prvi puta izašao u javnost i opisao svoj slučaj koji je završio sa 16-mjesečnom zatvorskom kaznom za Pecka.

Schneider, koji od 2018. više ne radi za Nickelodeon, je odgovorio na seriju intervjom na YouTubeu u kojem priznaje i ispričava se zbog toga što je ženskom osoblju stvarao nelagodu, uključujući traženje masaže, dok se također pokušava djelomično opravdati navodeći pritisak posla. U obrani koju je iznio Schneider, govoreći o bezobrazno seksualiziranim gegovima u njegovim emisijama, kazao je da nije trebao učiniti, ali nijedan producent nema moć emitirati što god želi na mreži kao što je Nickelodeon. Njegovi šefovi i njihovi šefovi odobrili su emitiranje takvih emisija. „Bilo je teško gledati ovaj serijal i suočiti se sa svojim nekadašnjim ponašanjem koje je ponekad bilo toliko sramotno da zbog toga žalim. Sigurno je da dugujem ispriku nekim ljudima, veliku ispriku“, kazao je Schneider.

U izjavi koju je dobio The Hollywood Reporter, glasnogovornik Schneidera kazao je: “Dan apsolutno nikada nije namjeravao da bilo koja od tih šala, koje se sada smatraju seksualiziranim sadržajem, budu išta drugo osim smiješne za djecu. Djeca ne gledaju stvari na isti način kao odrasli. Šale su djeci bile smiješne, i samo smiješne. Ali sada, 20 do 25 godina kasnije, odrasli gledaju pregršt tih šala i gledaju ih kroz leće odraslih i zbog toga je nekim ljudima neugodno. Stoga Dan misli da bi te šale trebalo izbaciti iz repriza.”

Priča Drakea Bella je zastrašujuća. Njega je, kao 15-godišnjaka, pedofil Brian Peck polako namamio u svoju mrežu laži. I to ne samo njega već i njegove rastavljene roditelje. Roditelji su mogli prisustvovati snimanjima serija Nickelodeona, paziti na svoju djecu koji su u njima glumili, i njegovom ocu bila je sumnjiva prisnost koju je Peck nametao spram njegovog sina. Malo po malo, Peck je odvajao Drakea od oca, uvjerio ga da mu otac više ne može biti menadžer, zbližio se s majkom, da bi na kraju maloljetni Drake više provodio vremena u Peckovoj kući no s roditeljima. Tada kreće noćna mora, Peck seksualno iskorištava Drakea iz dana u dan sve dok Drake nije eksplodirao i rekao majci što se događa. Ona je pozvala policiju koja je uhapsila Pecka.
Ono što serijal otkriva jest da je sudac, prije donošenja presude 2004. godine, dobio čak 41 pismo od utjecajnih osoba iz Hollywooda u kojima traže blažu kaznu za Pecka. Među njima je, primjerice, poznati glumac James Marsden. Drake Bell nije znao za ta pisma sve do snimanja ove epizode i podsjetio kako je prilikom donošenja presude sudnica bila puna ljudi koji su podržavala Pecka.

Schneiderov odgovor na te događaje bio je „To je vjerojatno najmračniji dio moje karijere. A tu je i nešto što uopće ne razumijem. Peck je, nakon što je izašao iz zatvora te je registriran kao seksualni prijestupnik, dobio posao na seriji Disney Channela. To ne razumijem“. Serija na kojoj je Peck radio zove se „The Suite Life of Zack & Cody“ koju je režirao Rich Correll, dok je kao stage manager radila Beth Correll. Oboje su među onih 41 koji su poslali pismo podrške sucu koji je sudio Pecku. Oboje su izjavili kako nisu imali nikakve veze s njegovim zapošljavanjem na Disney Channelu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.