Analitičari: Putinove izjave sugeriraju da je ‘možda već odlučio’ uspostaviti veliku vojnu prijetnju Europi

Autor:

epa10375650 Russian President Vladimir Putin (R) and Defence Minister Sergei Shoigu attend an expanded meeting of the Russian Defence Ministry Board at the National Defence Control Centre in Moscow, Russia, 21 December 2022. Sergei Shoigu announced plans to put into service next year 22 launchers with intercontinental ballistic missiles Yars, Avangard and Sarmat, three Tu-160M strategic bombers, five submarines and 12 ships. Russian President Vladimir Putin supported the proposals made by the country's Defense Minister Sergei Shoigu on reforming the armed forces and instructed to report on the results of their discussion at the board of the department.  EPA/SERGEY FADEICHEV/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

EPA/SERGEY FADEICHEV

Kako je jučer izviješteno, Vladimir Putin i ministar obrane Sergej Šojgu dali su niz vrlo zanimljivih izjava dok su vodili sastanak ruskog ministarstva obrane.

Njihove različite komentare pomno je proučio ugledni američki think-tank Institut za proučavanje rata, koji je svoju analizu objavio preko noći.

Napravili su niz vrlo značajnih zapažanja.

Prvi se odnosi na Putinovo obećanje da će pružiti “sve što vojska traži”, dok inzistira na tome da nema financijskih ograničenja na resurse koje će vojska dobiti.

Analiza ukazuje na “pojačane” pokušaje ruskog predsjednika da umiri kritičnu proratnu zajednicu, uključujući “miliblogere” (vojne blogere), ističući njegov zahtjev da ministarstvo bude “pozorno” na kritike i “čuje one koji ne šute problemi”.

Ali također je sugeriralo da njegova rasprava o financijskom aspektu ratnih napora može nagovijestiti temeljnu promjenu u pristupu Moskve sukobu – i to onu koja bi mogla biti od velikog značaja za Europu u cjelini. “Ruski vojni porazi u Ukrajini mogli bi uvjeriti Putina da promijeni rusku stratešku raspodjelu resursa za rusku vojsku”, kaže ISW.

“Putin može odlučiti prisvojiti ruska državna sredstva na takav način koji će Kremlju omogućiti raspoređivanje velike konvencionalne vojske na uštrb gospodarskog rasta i udobnosti potrošača kao što su Sovjeti učinili.

“Takav smjer djelovanja koštao bi resursa i vremena, ali je moguć. Shoiguove ‘preporuke’, koje je sigurno predstavio Putinu privatno prije nego što ih je javno opisao, zajedno s Putinovom obvezom da ruskoj vojsci pruži sve što treba i niz drugih pokazatelji sugeriraju da je Putin možda već odlučio obnoviti značajnu konvencionalnu rusku vojnu prijetnju Europi nakon što ovaj rat završi.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.