EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS

Putin u Turskoj radi jačanja suradnje u energetici i Sirije

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u utorak pokrenuo sa svojim gostom, turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom mega projekt izgradnje nuklearne centrale i najavio ubrzanje isporuke raketa S-400 Turskoj, simbolima njihovog zbližavanja uoči ključnih razgovora o Siriji.

“Svjedoci smo pravog povijesnog trenutka”, rekao je turski predsjednik na svečanosti u Ankari s Putinom tijekom pokretanja izgradnje nuklearne centrale Akkuyu, u regiji Mersin, koju gradi ruski Rosatom.

Dvojica čelnika, čije su veze sve bliže, zatim su vodili razgovore u četiri oka uoči trostranog summita o Siriji u Ankari, na kojima će im se pridružiti i iranski predsjednik Hassan Rouhani.

Nakon razgovora Putin je rekao da će njegova zemlja ubrzati isporuke ruskih sustava protuzračne obrane S-400 koje je naručila Turska. Suočen s teškom diplomatskom krizom sa Zapadom nakon trovanja bivšeg dvostrukog agenat Skripala, koji London pripisuje Moskvi, Putina je Erdogan primio uz velike počasti.

Putin je u utorak rekao da se nada da će se u srijedu na sastanku globalnog tijela za nadzor kemijskog oružja moći podvući crta pod slučaj trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala.

Gradnja centrale u Akkuyu, vrijednosti procijenjene na oko 20 milijardi dolara i čiji bi prvi reaktor trebao biti u funkciji 2023., još je jedan simbol sve boljih rusko-turskih odnosa.

Turska se nije pridružila protjerivanju ruskih diplomata, kao što je učinilo nekoliko saveznika Velike Britanije u sklopu afere Skripal. Erdogan je izjavio da odbija djelovati protiv Rusije na temelju jedne optužbe.

Rusija i Turska su također obvezale u pogledu izgradnje plinovoda Turski tok koji će omogućiti Rusiji da zaobiđe Ukrajinu, preko Crnog mora i Turske i izvozi plin u Europu.

Komentiraj