Putin potvrdio: Kandidirat će se za još jedan predsjednički mandat

Autor:

epa11012235 Russian President Vladimir Putin holds a meeting of the Supervisory Board of the Dvizheniye Pervykh (Movement of the First) all-Russian movement of children and youth at the Mashuk educational centre in Pyatigorsk, Stavropol region, Russia, 05 December 2023.  EPA/SERGEI KARPUKHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

EPA/SERGEI KARPUKHIN

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da će se ponovno kandidirati za predsjedničke izbore koji se održavaju sljedeće godine, piše agencija TASS. Riječ je o potezu koji bi mu mogao omogućiti ostanak na vlasti barem do 2030. godine.

Putin, koji je predsjedničku dužnost preuzeo od Borisa Jeljcina posljednjeg dana 1999. godine, već je služio kao predsjednik duže vrijeme od bilo kojeg drugog vladara Rusije od vremena Josifa Staljina, čak i nadmašivši 18-godišnji mandat Leonida Brežnjeva.

Nakon što je odlikovao vojnike koji su se borili na Ukrajini najvišim vojnim odličjem Rusije, Zlatnom zvijezdom heroja Rusije, Putinu je jedan potpukovnik postavio pitanje hoće li se ponovno kandidirati, prenose ruske novinske agencije. Šef Kremlja je rekao da hoće.

Za Putina, izbori su formalnost: uz podršku države, državnih medija i gotovo nikakvog mainstream javnog neslaganja, siguran je da će pobijediti. Putin je napunio 71 godinu 7. listopada.

Politika opozicije prikazuje izbore kao farsu demokracije koja kiti ono što oni vide kao korumpiranu diktaturu Putinove Rusije. Podržavatelji Putina odbacuju tu analizu, pozivajući se na neovisna istraživanja koja pokazuju da uživa potporu od preko 80%. Tvrdi se da je Putin uspostavio red i vratio nešto od utjecaja koji je Rusija izgubila tijekom kaosa raspada Sovjetskog Saveza.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.