Predsjednici Rusije, Turske i Irana suglasili su se u srijedu na summitu posvećenom sirijskoj krizi da se se novi “kongres” koji će za istim stolom okupiti predstavnike sirijskog režima i oporbe održi u ruskome gradu Sočiju.

Putin je to najavio u Sočiju gdje se sastao s predsjednikom Irana Hasanom Rouhanijem i Turske Recepom Tayyipom Erdoganom dva dana pošto je u tom crnomorskom ljetovalištu primio sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

“Predsjednici Irana i Turske podržali su inicijativu da se sirijski nacionalni kongres održi u Sočiju”, rekao je Putin po završetku sastanka.

Nije predložio datum, ali je rekao da bi kongres u Sočiju trebao biti poticaj za političko rješenje sukoba u okviru mirovnih pregovora u Ženevi  pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Tri zemlje trebale bi se koordinirati kako bi pripremile sirijski nacionalni kongres”, rekao je Erdogan i dodao “Naša zajednička izjava prvi je korak u smjeru te nove suradnje”.

Erdogan je naglasio da iz tog sastanka treba isključiti sve terorističke elemente koji prijete političkom i teritorijalnom jedinstvu Sirije.

Iranski predsjednik je rekao da će ministri i stručne službe početi pripremti kongres.

Otvarajući današnji sastanak na vrhu Putin je rekao da je rat protiv terorističkih skupina u Siriji gotovo  završen i ustvrdio da “istinska šansa” za okončanje rata postoji, ali zahtijeva ustupke svih strana.

Rat u Siriji od 2011. do danas odnio je više od 330.000 života te je raselio i izbjeglicama učinio milijune Sirijaca.

Komentiraj