Putin održao “ekstremno važan” govor, ima crne prognoze za Europu

Autor:

epa10000232 Russian President Vladimir Putin chairs a meeting on economic issues via a video conference at Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russia, 07 June 2022.  EPA/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

EPA/MIKHAIL METZEL

Ruski predsjednik Vladimir Putin drži govor na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt-Peterburgu.

“Ekonomski blitzkrieg protiv Rusije nije imao šansi za za uspjeh”, rekao je Putin. Kazao je da Europska unija gubi globalnu konkurentnost zbog sankcija koje je uvela Rusiji.

Putinove crne prognoze za Europu

“Europski političari svojim su potezima zadali ozbiljan udarac svojoj ekonomiji”, rekao je.

“Samo izravni gubici Europske unije od ludila sankcija mogu premašiti 400 milijardi dolara u godini”, rekao je Putin dodavši da će troškove snositi građani.

Putin predviđa da će Europa dodatno pogoršati nejednakost i da će, kao rezultat toga, doći do rascjepa u društvu. Kazao je da je Europa napravila ekonomske pogreške. Prema njegovom mišljenju, to će dovesti do naleta radikalizma, a u budućnosti i do promjene političkih elita u EU.

Rekao je da je Europska unija izgubila politički suverenitet, da njezine birokratske elite plešu na tuđu melodiju, štete vlastitom stanovništvu, stvarni interesi Europljana i nacionalnog biznisa se zanemaruju i guraju u stranu.

“Neuspješna energetska politika pridonijela je rasti cijena u Europi. Rusija nije imala nikakve veze s poskupljenjem energenata, gorivo je počelo poskupljivati ​​puno prije specijalne operacije”, rekao je Putin.

Ruski je predsjednik najavio da je moguće da će Rusija u mogućnosti značajno povećati izvoz hrane i gnojiva, a obujam zaliha žitarica sljedeće sezone mogao bi se povećati na 50 milijuna tona.

Putin je rekao da postoji nekoliko opcija za izvoz ukrajinskog žita odjednom, ali će samo kijevske vlasti odlučiti kako to učiniti. Rekao je i da se ne bi “trebale fokusirati na svoje vlasnike s druge strane oceana”.

Optužbe na račun Zapada

Putin je optužio Zapad za “upumpavanje oružja u Ukrajinu i financiranje rusofobije u zemlji”.

Rekao je kako vjeruje da zapadne sankcije otvaraju nove mogućnosti za zemlju.

Prema Putinovim riječima, ideja zapadnih sankcija izgrađena je na lažnoj pretpostavci da rusko gospodarstvo nije suvereno.

“Svi koji nastave raditi s Rusijom izloženi su pritiscima iz država i Europe, suočeni su s izravnim prijetnjama. Međutim, Rusija će nastaviti komunicirati sa zapadnim tvrtkama koje surađuju s Moskvom, unatoč  pritiscima” rekao je Putin.

Ruski čelnik uvjeren je da je potrebno osigurati razvoj gospodarstva temeljenog na privatnom poslovanju, te nastaviti s rasterećenjem administrativnih opterećenja. Predložio je i “pažljiv pristup dekriminalizaciji gospodarskih struktura”, primjerice za one koji rade bez dozvole.

Govor najavljen kao “ekstremno važan”

Njegov govor je odgođen zbog hakerskog napada, objavio je Kremlj. Započeo je pozdravljanjem sudionika i gostiju na forumu koji se održava, kako je rekao, “u teškom trenutku za cijelu svjetsku zajednicu”.

“Ekonomija, tržišta i sami principi globalnih ekonomskih sustava došli su pod prijetnju”, rekao je Putin. “SAD je proglasio pobjedu u Hladnom ratu kao i London, a kasnije je o sebi razmišljao kao o bogovima na planetu Zemlji, koji nemaju obveze, već samo interes”, rekao je, prenosi Index.

Putin pred kraj govora zaprijetio hipersoničnim oružjem. Putin je u govoru izjavio da “zahvaljujući visokoj tehnologiji Rusija ima hipersonično oružje, kojem još uvijek nema ravnog u svijetu”.
Ruski predsjednik je uvjeren da će pravila novog svjetskog poretka postaviti “jake, suverene države koje ne slijede putanju koju je netko zacrtao”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.