Putin u ‘važnom’ govoru zapovjednicima vojske obećao da će ‘dobiti sve potrebno’ za rat

Autor:

epa10374241 Russian President Vladimir Putin attends a joint news conference with his Belarusian counterpart Alexander Lukashenko following their talks at the Palace of Independence in Minsk, Belarus, 19 December 2022. President of Belarus Alexander Lukashenko thanked the head of the Russian Federation Vladimir Putin for supporting the defense capability of the republic, said that Belarus, with the help of Russia, is preparing crews to fly aircraft capable of carrying 'special ammunition'.  EPA/PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

EPA/PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao da ruska vojska mora učiti iz svojih problema u Ukrajini te ih naučiti ispravljati, obećavši pritom oružanim snagama sve što im je potrebno za rat.

U svom obraćanju vojnim dužnosnicima u Moskvi, Putin je rekao da ne postoje financijska ograničenja za ono što će vlada osigurati u pogledu vojne opreme.

“Nemamo financijska ograničenja. Država i vlada osiguravaju sve što vojska traži”, istaknuo je.

No Putin je ponovno priznao da mobilizacija 300 tisuća rezervista, naređena u rujnu, nije prošla glatko.

“Kao što je svima dobro poznato, provedena djelomična mobilizacija otkrila je određene probleme koje treba hitno rješavati”, dodao je.

Ona je izazvala oštre kritike, čak i saveznika Kremlja, jer se pokazalo da su vojni uredi regrutirali velik broj ljudi koji su bili fizički nesposobni ili prestari, a novi regruti nisu dobili osnovnu opremu poput vreća za spavanje i zimske odjeće.

“Molim ministarstvo obrane da prati sve građanske inicijative, da uvažava kritike i da na njih korektno i pravovremeno reagira”, rekao je Putin.

Bio je to posljednji u nizu komentara u kojima je Putin nedavno priznao izazove s kojima se njegova vojska suočava.

U utorak je rekao da je situacija u četiri regije Ukrajine koje je Rusija ilegalno anektirala „vrlo komplicirana“, a 7. prosinca je kazao da bi se Rusija u susjednoj državi mogla boriti još dugo.

Gotovo deset mjeseci nakon početka invazije 24. veljače, Rusija pod okupacijom drži veliki dio istočne i južne Ukrajine, duž fronte koja se proteže oko 1100 kilometara, no pretrpjela je niz poraza koji su preokrenuli zamah rata u korist Ukrajinaca.

Čak i prokremaljski ratni blogeri izražavali su bijes i zgranutost učinkom ruskih generala, kaotičnim provođenjem mobilizacije i ustupanjem teritorija koje je Rusija zauzela – ponajviše prošli mjesec kad su se ruske snage povukle iz Hersona, jedinog pokrajinskog glavnog grada koji je Rusija osvojila od početka invazije.

Ministar obrane Sergej Šojgu pročitao je Putinu izvješće u kojem stoji da ruske snage aktivno uništavaju vojni potencijal Ukrajine te se optužuje Zapad da pokušava produžiti sukob.

Šojgu je predložio podizanje dobi za obvezno služenje ruske vojske na novi raspon, od 21 do 30 godina, u usporedbi s trenutačnih 18 do 27 godina. Rekao je i da Rusija ubrzava raspoređivanje modernog oružja.

Rusija je posljednji put objavila svoje gubitke 21. rujna, tvrdeći da je ubijeno 5937 vojnika. Taj je broj daleko ispod većine međunarodnih procjena. SAD je 9. studenog procijenio da je na obje strane ubijeno ili ranjeno više od 100 tisuća vojnika.

Putin je rekao da nimalo ne žali što je pokrenuo ono što naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom”, tvrdeći da Rusija nije imala izbora osim suprotstavljanja arogantnim zapadnim silama.

U srijedu je rekao da i dalje smatra Ukrajince “bratskim” narodom.

“Ono što se događa je naravno tragedija, naša zajednička tragedija, ali to nije rezultat naše politike”, naglasio je Putin.

“Naprotiv, to je rezultat politike drugih zemalja, trećih zemalja, koje su uvijek tomu težile – raspadu ruskog svijeta. U određenoj mjeri su uspjeli, gurnuvši nas do crte gdje smo sada.”

Uskoro pročitajte opširnije izvješće.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.