Pupovac: “Milanovićev kulturalni rasizam prema Srbiji i BiH je vrlo, vrlo opasan”

Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je za radiosarajevo.ba da je “kulturalni rasizam” Zorana Milanovića prema Srbiji i BiH “vrlo, vrlo opasan”.

“Nažalost, predsjednik Milanović omalovažava gotovo svakoga s kim se ne slaže, od žena, predstavnika manjina, predstavnika gej populacije, predstavnika akademske zajednice, do susjednih naroda i država. Ono što me posebno zabrinjava jeste svojevrsni govor kulturalnog rasizma koji se u njegovom rječniku može osjetiti. I kada je posrijedi komunikacija prema Bosni i Hercegovini i kada je posrijedi komunikacija prema Republici Srbiji. To je vrlo, vrlo opasno. Mi smo narodi i države koji još nismo zaliječili ratne strahote koje smo prošli u međusobnom ratnom sukobljavanju, patnjama koje smo nanosili jedni drugima”, ističe Pupovac, te dodaje: “Korištenje te vrste retorike, produbljivanje u javnosti od strane najviših predstavnika države, govora, retorike kulturalnog rasizma prema narodima koji su istočno od Hrvatske i u tom smislu vjerski i djelomično kulturološki različiti od hrvatskog naroda ili hrvatske države, je čin verbalnog vrijeđanja i verbalnog ponižavanja”.

Pupovac je to kazao komentirajući aktualni prijepor predsjednika Republike i vladajuće većine o izboru predsjednika Vrhovnog suda. Pupovac ističe kako se u ovom slučaju ne može govoriti o uobičajenoj političkoj raspravi, jer “jezik koji koristi predsjednik Milanović onemogućava bilo koju vrstu rasprave”. “Bilo zato što je psovački, bilo zato što je klevetnički, ili zato što sve što vi kažete on izvrne… To je jezik koji smo vidjeli kod različitih nedemokratskih figura poput Donalda Trumpa u Americi, poput Jaira Bolsonara u Brazilu, ili u nekim ranijim historijskim razdobljima, prije stotinjak godina, u tragičnim razdobljima Europe”.

Pupovac dodaje kako malo tko razumije motive ovakvih političkih nastupa šefa hrvatske države. “”Tu rasprave nema. Mi ne razumijemo, koliko god se trudili, koji je smisao, koja je svrha, koji je mogući razlog zbog čega je predsjednik odustao da razgovara s institucijama s kojima treba razgovarati kad su posrijedi njegova ovlaštenja, a to su institucije koje zajedno s njim sudjeluju oko izbora Vrhovnoga suda. Jer je sasvim jasno da on to u nikakvoj varijanti nije mogao, niti može obaviti sam. Ovako je odlučio da, s jedne strane, sam krene u tumačenje Ustava, bez konzultiranja Ustavnoga suda. Sam je odlučio da krene u obračun sa svima koji drugačije misle. Sa svima koji se s njim ne slažu. I to na najgrublji mogući način, u kojem nitko zapravo ne može ostati neuprljan”, smatra Pupovac.

Odgovarajući na pitanje je li Milanovićevo postupanje dio političke strategije i stoji li iza toga određeni cilj, Pupovac je dogovorio kako “nema potvrda za to da tu postoji neki cilj i neki sistem”.

“Bojim se da je riječ o jednom stanju u koje je predsjednik sam kao osoba ušao i u kojem su se različiti atavizmi prostora u kojem živimo u njemu razbudili, te počeli govoriti jezikom kojim govori. To nije nešto što može biti dobro za Hrvatsku. To ne može biti dobro za dijelove naroda koji žive u susjednim zemljama kao što je BiH, mislim na hrvatski narod, ili u Srbiji, to ne može biti dobro za samu Hrvatsku, i za njezinu krhku demokraciju. A sasvim siguran sam da ne može biti dobro ni za samog predsjednika. Jer to, ako se nastavi ovako, neće odjekivati samo unutar Hrvatske i preko granica susjednih država koje se u njegovim govorima spominju pogrdnim i nerijetko rasističkim rječnikom, to će se sasvim sigurno prenijeti na širi prostor i na šire granice”, zaključio je Pupovac.

“I ako se to što postoji kao pretpostavka racionalnog odlučivanja o javnom dobru, interesu jedne zemlje kao što je Hrvatska – uništava, da se sve pretvara u svojevrsno seosko gumno na kojem dolaze kavgadžije… To nije posao koji može da sačuva ono što je naciji, društvu, državi neophodno. To je nešto što samo može proizvesti kaos i može destabilizirati zemlju koja je, prije svega, nekoliko godina zaustavila jedan proces slične vrste koji je tada vodio gospodin Karamarko. Tako da sam zabrinut zbog toga što se događa. Zabrinut sam i za samog predsjednika Republike. Uzdam se da će se nešto dogoditi da se to zaustavi”, ocijenio je Pupovac.

 

 

Komentiraj