Puljiz: “Narednih dana možemo očekivati vrhunac epidemije”

Kreveti su ponovno u Areni, nedostaje liječnika i lijekova, a predstojnik Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Ivan Puljiz komentirao je aktualnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i poručio kada bi mogli očekivati smanjeni broj oboljelih.

“Najnovije mjere donesene usred pogoršane epidemiološke situacije te ako ćemo se pridržavati nadam da će doći do poboljšanja unutar dva tjedna. Koronavirus ima utjecaja na sve segmente društva, poželjno je da je Stožer odgovoran za davanje preporuka, za prevenciju zaraze koronavirusom te je on sastavljen od kompetentnih osoba, a postoje i lokalni stožeri koji mogu donositi dodatne preporuke”, rekao je Puljiz za RTL Danas.

Broj zaraženih sigurno veći

“Imunitet krda, kako se to kaže, koji je potreban da se zaustavi zaraza možeo samo procjenjivati. Ali rekli bismo on iznosi više od 50, 60 posto zaraženih, to je taj nužan postotak obolijevanja, ali to su pretpostavke. Vidimo zadnjih dana da je pozitivnih testova 30 posto od ukupno testiranih, što govori da je broj zaraženih sigurno i veći”, naglasio je.

Djeca bez češćeg testiranja

“Djeca imaju blažu kliničku sliku, brže prizdravljaju, ali temeljem epidemiologa i uz preporuku pedijatra mogu se i ona testirati. No, u slučaju djece puno je blaža klinička slika i naravno da ako su roditelji pozitivni za pretpostaviti je da je  i dijete pozitivno”, objasni je Puljiz zašto se djecu nerado testira.

Vrhunac epidemije

“Nadam se da je narednih dana vrhunac epidemije, ali teško je to pretpostaviti, ali ako se  pridržavamo mjera sljedećih dana, broj bi trebao početi padati.”

Primjećujemo da sve više obolijevaju i mladi – mislite li da je za opće stanje stanovništva to dobro ili loše?

“Nije dobro da itko obolijeva,ali mlađi imaju blažu kliničku sliku i lakše prođu bolest, te manji postotak mladih treba bolničku njegu. No, rekao bih da nećemo postići kritičnu stopu imuniteta zajednice prije pojave cjepiva.”

Koronavirus i dalje nepoznanica

“Dosta smo naučili, ali ima i dosta nepoznanica, osobama koje su preboljele, nakon nekoliko mjeseci padaju protutijela koje štite organizam tako da još učimo.”

Komentiraj