Član Predsjedništva stranke Pametno, Ivica Čuljak, u srijedu je u Splitu na konferenciji za novinare predstavio je rezultate analize dokumenata, koje mu je, nakon 246 dana dostavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ‘iz kojih se jasno vidi ozbiljna sumnja u manipuliranje natječajem za Ekspertnu radnu skupinu’.

“247 dana trebalo je Ministarstvu znanosti i obrazovanja za dostavu dokumenata za prvi natječaj za voditelja i članove Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme, od 7. travnja 2017. Iz analize primljenih i drugih javnih dokumenata jasno je vidljiva ozbiljna manipulacija samim natječajem, kao i njegovim rezultatima”, rekao je Puljak, kako prenosi N1.

Puljak je i predstavio elemente koje smatra sumnjivima. “Gospođa Jasminka Buljan Culej izabrana je za voditeljicu Ekspertne radne skupine bez dokaza da ispunjava uvjete natječaja”, rekao je daodajući da je dio natječaja namjerno prilagođavan zaposlenicima ministarstva.

“Gospođa Buljan Culej je javnosti predstavila Akcijski plan drugačiji od Akcijskog plana na temelju kojeg je izabrana, premda je u svojim javnim nastupima tvrdila da se radi o istom planu. Dr. sc. Mirko Ruščić je izabran za člana povjerenstva premda nije zadovoljavao uvjete”, nastavio je Puljak.

“Iz javno dostupnih dokumenata, posebno neslužbene analize iz ministarstva, objavljene u Jutarnjem listu, te dokumentima koje je upravo poslalo ministarstvo, jasno je da su ministrica i premijer znali za ozbiljnu manipulaciju uvjetima natječaja, kao i odabirom kandidata. Neki od ljudi koji su manipulirali natječajem su, njihovom odlukom, unaprijeđeni i sada odlučuju o budućnosti Hrvatske”, istaknuo je Oulkjakj dodajući da od ministrice i premijera traže da hitno sankcioniraju i smijene sve koji su sudjelovali u manipulaciji reformom obrazovanja. Ukoliko to ne naprave, dodao je, traže njihove ostavke.

“U međuvremenu je raspisan novi natječaj za Ekspertnu radnu skupinu. Ministarstvo je upravo odgovorilo na moj upit oko natječaja, iz kojeg je jasno da postoje barem dva ogromna problema. Još nisu izrađeni postupak i kriteriji vrednovanja kandidata, što je trebalo biti napravljeno prije objave natječaja, jer ovako ostavlja prostor sumnjama da će se postupak i kriteriji prilagoditi prijavljenim kandidatima. Drugi veliki problem je iskorištavanje inicijative mladih da se u reformu uključe učenici, kao članovi radnih skupina bez prava glasa. Umjesto toga, u Ekspertnu radnu skupinu su uključeni predsjednici studentskih organizacija, koji nisu eksperti u obrazovanju”, rekao je, zaključivši kako je već u startu narušen integritet novog natječaja.

Komentiraj