Puhovski: “Ova presuda politički ne oštećuje HDZ, Plenković će pokušati otezati s isplatom novca”

Na zagrebačkom Županijskom sudu objavljena je nepravomoćna presuda u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim suradnicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi media. HDZ mora platiti 3,5 milijuna kuna kazne i u proračun vratiti 14,6 milijuna.

Nakon izricanja kazne stiglo je priopćenje iz HDZ-a u kojemu se navodi da u toj stranci smatraju da Županijski sud nije postupio po nalozima iz ukidnog rješenja Vrhovnog suda te će HDZ na ovu presudu podnijeti žalbu. “HDZ otklanja bilo kakvu kolektivnu odgovornost članova stranke kao i povezanost aktualnog vodstva stranke s individualnim radnjama koje su predmet ovog postupka. Također, naglašavamo kako HDZ daje punu podršku neovisnom i samostalnom radu pravosudnih tijela.”, priopćili su.

“To su prije svega pravna pitanja, s mnogim detaljima koje samo pravnici mogu analizirati. Ono što se izvan tog konteksta može reći, a odnosi se na stranku HDZ,  jest da je to politički potpuni irelevantno”, komentirao je za Nacional.hr Žarko Puhovski.

Stranka će imati svoju podršku kao što je imala i do sada

“Stranka će imati svoju podršku koju je imala i do sada neovisno o toj presudi, kao što je bilo i nakon prve presude, kada joj podrška nije bitno pala. Hoće li se kazna plaćati, kada i koliko, na to će se odgovor čekati još nekoliko godina, i to za sada nije neki veliki problem.”

Ako ovakva presuda postane pravomoćna i dalje se stranci politički ništa neće dogoditi

“Kako će oni to financijski izdržati to ne znam. To malo podsjeća na histeriju koja se razvija pri samoj pomisli da bi, recimo, bilo moguće da je svojevremeno prvi predsjednik bio osumnjičen za  ratne zločine pa bi to uništilo šanse Hrvatske za neovisnost. To je nedavno i Hodak opet podgrijavao. Međutim, tu su stvari koje ne vide trajnost institucija, država i stranaka, one neće time biti bitno oštećene. One mogu biti u nekom trenutku oslabljenje, ali institucije ostaju i tu nema bitnih politički otežavajućih okolnosti za HDZ.”

Plenković će reći da je to bio drugi HDZ koji nema veze s njim, i da pošteni članovi HDZ-a s tim nemaju veze

“Plenković će reći da je to bio drugi HDZ i  pokušat će otezati, ako već ne može spriječiti, isplatu velikog novca. Lako je moguće će ova kazna biti nakon žalbe nešto smanjena, ali kad-tad će do nje doći. Vidjet ćemo u kojim će to biti vremenima, i kako će se to pretvarati u eure. Ako se smanjenje kazne ne dogodi, to je sigurno jako velika neugodnost za HDZ, ali to nije politički problem prvog ranga.”

 

Komentiraj