PUHOVSKI: “Hrvatska ne prihvaća odgovornost proisteklu iz pobjede”

Politički život ne funkcionira bez kompromisa. U Hrvatskoj se govori o kristalno čistoj operaciji Oluja, dostojanstvu Domovinskog rata i da su kolone srpskog stanovništva otišli samo na nagovor Beograda – problem se na taj način ne može riješiti. Hrvatska je strana pobijedila, no ne prihvaća odgovornost koja je proistekla iz pobjede, kazao je za N1 analitičar Žarko Puhovski.

Odlazak Borisa Miloševića “daleko je od rješenja problema”, kaže. “To je loptanje simbolima, ali daleko od naznačivanja rješavanja problema – to je gesta. Mi imamo gestu, pokret, ali nemamo riječi koje to prate. Vidjet ćemo hoće li se Boris Milošević pojaviti s crnom oznakom na sakou, kako bi pokazao i drugu stranu. No treba za političko, kulturno zdravlje nacije ponovno emitirati Tuđmanov govor od kada je bio prvi put u Kninu, HTV-ov dnevnik od tih dana, da se vidi kakva je histerična propaganda tada vlada Hrvatskom, da se vidi kako ti zločini nisu samo rezultat polupijanih klipana koji su se uvukli u kuće da kradu i naišli na starce za koje su mislili da ih nema”, podsjeća Puhovski.

“Stvarana je atmosfera da srpsko stanovništvo ode iz Hrvatske, a Milošević je te ljude htio prebaciti na Kosovo. Ne znam jesu li Tuđman i Milošević komunicirali, ali njihovi su interesi bili paralelni i da se radi o čišćenju stanovništva koje je odgovaralo i srpskoj i hrvatskoj strani”, rekao je Puhovski.

“Problem nacionalističke slike svijeta je da ne vidi drugu stranu. Zato je bilo čudnih reakcija na to što sam rekao da je bilo i srpske djece žrtava rata. Aleksandra Zec nije uvedena u djecu žrtve rata. Sve su žrtve imale svoje osobne kontekste, a uzimati jedne u obzir a druge ne pokazuje da je u glavama i dalje ratno stanje”, rekao je Puhovski.

Da se to promijeni, bilo bi bolje slaviti mirnu reintegraciju, nego ratnu pobjedu i Oluju. No Puhovski misli da je sada kasno da se to mijenja. “No HDZ-u je sigurno lakše vući takve poteze nego SDP-u. Oni od devedesetih ponavljaju dostojanstvo Domovinskog rata, izjednačavati žrtvu i agresora… U postotku stanovništva, srpskih je žrtava bilo više nego hrvatskih na prostoru Hrvatske. Radikalna desnica nema puno izbora nego da malo gunđa, pošalje par ljudi s HOS-ovim amblemom. Na prve je izbore HOS išao na izbore s programom u kojem je pisalo Hrvatska do Zemuna”, rekao je Puhovski, koji smatra da ustaški pozdrav treba zabraniti.

“U Hrvatskoj imamo dva djelatna simbola vezana uz NDH, a to su ZDS i kuna. Nadam se da ćemo se kune riješiti s eurom i ostatak mračne NDH-ovske prošlosti ostaviti iza sebe. No ZDS treba zabraniti i ne nalaziti više isprike. HSP je bila stranka orijentirana na ustaške događaje, postrojbe su nazivali po ustaškim zločincima, i oni su reciklirali ustaški mentalitet i zato to treba zabraniti”, rekao je Puhovski.

Komentiraj