Pšenica i kukuruz poskupjeli nakon ruske obustave sudjelovanja u sporazumu o izvozu

Autor:

epa10263774 A field of wheat shortly before a harvest season, in Sana'a, Yemen, 24 October 2022. Yemen’s total wheat production contributes less than 10 percent of all utilization needs while its agriculture sector contributes about 17 percent of real GDP in 2022, the Houthis-held agricultural authority has reported. War-ravaged Yemen imports more than 3.8 million tonnes of wheat a year, including around 45 percent of its wheat needs came from Ukraine and Russia.  EPA/YAHYA ARHAB

EPA/YAHYA ARHAB

Cijene pšenice i kukuruza porasle su u ponedjeljak na burzi u Chicagu, potaknute zabrinutošću za opskrbu nakon što je Rusija obustavila sudjelovanje u sporazumu koji jamči izvoz žitarica iz crnomorske regije.

Sporazum je postignut uz posredovanje UN-a i predviđa dogovor dužnosnika Ukrajine, Rusije, Turske i UN-a u Zajedničkom koordinacijskom centru o kretanju brodova sa žitaricama kroz Crno more i njihovu provjeru.

Od srpnja omogućio je izvoz više od 9,5 milijuna tona kukuruza, pšenice, proizvoda od suncokreta, ječma, uljane repice i soje.

Moskva je u subotu suspendirala sudjelovanje u sporazumu o izvozu žitarica preko Crnog mora zbog, kako tvrdi, velikog napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na rusku flotu na Krimu. Krim je do 2014. i ruske aneksije bio u sastavu Ukrajine.

Kijev pak odgovara da Rusija traži izgovor za izlazak iz sporazuma, a Washington da koristi hranu kao oružje.

Tržišta žitarica osjetljiva su na razvoj događaja u osmomjesečnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu, budući da te dvije zemlje spadaju najveće svjetske dobavljače pšenice.

U jutarnjoj trgovini terminskim ugovorima na Čikaškoj robnoj burzi Chicago Board of Trade (CBOT) cijena pšenice porasla je za 5,7 posto, na 8,77 za tri četvrtine bušela (26,49 litara).

U ožujku, neposredno nakon početka ruske invazije na Ukrajinu bile su dosegnule rekordna 13,64 dolara po bušelu.

Cijene kukuruza porasle su jutros 2,6 posto, na 6,98 dolara za četvrtinu bušela (8,75 litara), a soje za 0,6 posto, na 14,09 dolara za četvrtinu bušela.

“To je inflatorni potez koji podupire cijene pšenice i kukuruza”, rekao je jedan trgovac sa sjedištem u Singapuru. “Cijene su porasle, a hoće li nastaviti rasti ovisit će o razvoju situacije”, dodao je.

Ruski potez doveo je u pitanje isporuku stotina tisuća tona pšenice u Afriku i na Bliski istok. Upitan je i izvoz ukrajinskog kukuruza u Europu, rekla su dva trgovca u Singapuru.

Ujedinjeni narodi, Turska i Ukrajina priopćili su da rade na dogovoru o izvozu žitarica koji predviđa tranzit 16 brodova u ponedjeljak.

OZNAKE: pšenica, kukuruz

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.