Prvog dana popuštanja, kafići ostvarili dva posto prošlogodišnjeg prometa

Epidemiološke mjere su ublažene i kafići od danas mogu prodavati “kavu za van”, ali u Nacionalnoj udruzi ugostitelja kažu da su danas mahom ostvarili tek 2% prometa u odnosu na isti dan prošle godine.

Predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Žaklina Troskot kazala je za RTL kako nema službene podatke koliko je ugostitelja otvorilo lokale. “Čekamo podatke od porezne uprave. Najviše na obali kafići nisu otvoreni jer im je to neisplativo, u centru Zagreba jesu… Okolni kvartovi, 50:50 posto. Gosti su nas podržavali cijelo ovo vrijeme, ljudi su jedva čekali ovo. Ova odluka je došla prekasno. Trebalo je biti ovako i prije”, kazala je i dodala: “Kava za van – došla je prekasno, navike su se promijenile. Trebamo čekati neko vrijeme da se gosti vrate. Sigurno nikome nije gušt popiti kavu na minus 4. Okolnosti kao vrijeme nam otežavaju”.

Vlada će isplatiti potpore i za veljaču. Na pitanje što će biti dalje, hoće biti potpora i za ožujak i naredne mjesece, kazala je: “Nažalost, ne znamo ništa. Predug je period da smo bili zatvoreni. Sigurno od starta nećemo moći podmirivati naše potrebe. Mi se nadamo i vjerujemo da će imati sluha za takvu situaciju”, rekla je Troskot.

Na pitanje očekuju li obeštećenje, ali i snižavanje PDV-a, Troskot je rekla: “Snižavanje PDV-a je sigurno jedna mjera koja je dugoročno neophodna. Naročito za caffe barove koji su dva i pol mjeseca bili bez ikakvih prihoda. Nisu bezveze sve ostale europske zemlje donijele u startu. Mi opet malo kaskamo. Obeštećenje isto očekujemo, naravno”, rekla je na kraju u RTL-u Danas Žaklina Troskot.

Komentiraj