Prvi Titov posjet nekoj zapadnoj državi bio je u ožujku1953. godine, i to brodom Galeb

Autor:

Screenshot YouTube

“Britanskom narodu želim reći da stanovnike Jugoslavije trebaju smatrati iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije”, riječi su što ih je okupljenima na obali Temze tijekom posjeta Londonu 16. ožujka 1953. izrekao Josip Broz Tito. Inače, sve su europske novine donijele vijest da je “jugoslavenski maršal Tito, kao prvi komunistički šef – posjetio Veliku Britaniju”.

Maršal je te 1953. također po prvi put putovao slavnim brodom jugoslovenske mornarice – Galebom. Galeb nije mogao ploviti uz rijeku Temzu, pa su Tita i njegovu delegaciju manjim brodićem prebacili na obalu ispred parlamenta, gdje su ga sa najvećim počastima dočekali britanski premijer Winston Churchill, muž kraljice Elizabete II, vojvoda Philip od Edinburgha i ministar vanjskih poslova Anthony Eden. Za ovu priliku vojvoda od Edinburgha je po prvi put obukao uniformu admirala kraljevske mornarice.

Tito je i tada pokazao državničko umijeće kao i samo njemu svojstvenu toplinu i neposrednost, pa se tako ponašao i sa Churchillom. Tokom ceremonijalnog slikanja u kabinetu premijera, Tito i Churchill su se često šalili i bili dobro raspoženi. U jednom trenutku vidjelo se čak kako Tito rukom čisti rever Churhcillovog odijela.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.